Νέας γενιάς σύστημα διοίκησης και ελέγχου για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

Νέας γενιάς σύστημα διοίκησης και ελέγχου για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

1st Combat Camera Squadron/TSgt. Joshua J. Garcia

Έναν συνδυασμό νέων μεθόδων και τεχνολογίας για τη συλλογή, ανάλυση και διαμοιρασμό πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, για την αντιμετώπιση μιας εικονικής επίθεσης με πυραύλους cruise κατά των ΗΠΑ, δοκίμασαν για πρώτη φορά οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στις 16-18 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο τριήμερης άσκησης του Advanced Battle Management System δοκιμάστηκε τεχνολογία που αναπτύσσεται για το υπό ανάπτυξη concept Joint All-Domain Command and Control. Όταν υλοποιηθεί, η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρεί πως το JADC2 θα αποτελέσει τη ραχοκοκκαλιά των επιχειρήσεων, επιτρέποντας σε δυνάμεις όλων των όπλων και συμμαχικές δυνάμεις να ενορχηστρώνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων- θάλασσα, ξηρά, αέρα, διάστημα και κυβερνοχώρο. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη και συγχώνευση δεδομένων και την άμεση δράση σχετικά με αυτά.

Η αρχική άσκηση είχε ως αντικείμενο την προστασία του αμερικανικού εδάφους. «Αντίπαλοι αντίστοιχων δυνατοτήτων εξελίσσουν ταχέως τις δυνατότητές τους, επιδιώκοντας να απειλήσουν την πατρίδα μας» είπε ο πτέραρχος Τέρετζ Ο' Σόνεσι, επικεφαλής της US Northern Command, που σχεδίασε και διαχειρίστηκε αυτό το σενάριο.

Το JADC2 θεωρείται εδώ και τρία χρόνια κρίσιμης σημασίας εργαλείο από τη στρατιωτική ηγεσία, ωστόσο μέχρι πρόσφατα παρέμενε κυρίως σε παρουσιάσεις PowerPoint και animations. Αυτό άλλαξε με την εν λόγω άσκηση, όταν αεροσκάφη της Αεροπορίας και του Ναυτικού, ένα αντιτορπιλικό, μια μονάδα αεράμυνας του Στρατού, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων, καθώς και σειρά αισθητήρων στο έδαφος και στο διάστημα συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση μιας υποτιθέμενης απειλής προς το αμερικανικό έδαφος.

Με τον εντοπισμό ενός πυραύλου cruise που απειλούσε τις ΗΠΑ (τον ρόλο αυτό έπαιζαν QF-16), οι πληροφορίες μεταδόθηκαν με μεγάλη ταχύτητα μέσω νέου λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και ενός «mesh network» στο αντιτορπιλικό USS Thomas Hudner, στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και σε μαχητικά F-35 και F-22, ένα σύστημα πυραύλων HIMARS και μονάδες ειδικών δυνάμεων.

Η επίδειξη αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά ασκήσεων που προορίζονται να γίνονται περίπου κάθε τέσσερις μήνες, περιλαμβάνοντας νέες παραμέτρους.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *