Νέα πλήγματα στο κρυπτονόμισμα Libra του Facebook: Ένας- ένας, μεγάλοι «παίκτες» το εγκαταλείπουν

Νέα πλήγματα στο κρυπτονόμισμα Libra του Facebook: Ένας- ένας, μεγάλοι «παίκτες» το εγκαταλείπουν

Ολοένα και μειώνεται η στήριξη προς το φιλόδοξο «κρυπτονόμισμα του Facebook», Libra, το οποίο δέχεται απανωτά πλήγματα, με αποτέλεσμα να τίθεται επ'αμφιβόλω το κατά πόσον το εγχείρημα που ανακοινώθηκε από τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων θα είναι σε θέση όντως να «απογειωθεί».

Όπως σημειώνει το BBC, σε σχετικό report της G7 – που απαρτίζεται από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη- αναφέρεται πως τα κρυπτονομίσματα σαν το Libra αποτελούν κίνδυνο στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Στο report παρουσιάζεται μια σειρά από εκτιμώμενους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από τα ψηφιακά νομίσματα και υπογραμμίζεται πως, ακόμα και αν οι υποστηρικτές του Libra καταφέρουν να πείσουν πως οι φόβοι είναι υπερβολικοί, το όλο εγχείρημα μπορεί να μην λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Η προειδοποίηση αυτή από πλευράς του G7 έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την «τορπίλη» από πλευράς των Mastercard και Visa, την προηγούμενη εβδομάδα, που επικαλέστηκαν αβεβαιότητα ως προς το ρυθμιστικό καθεστώς. Σημειώνεται πως το παρόν report της G7 συνέταξαν αξιωματούχοι από κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και το Financial Stability Board που συντονίζει τους κανόνες των οικονομικών της G20. Όπως τονίζεται σε αυτό, οι υποστηρικτές ψηφιακών νομισμάτων όπως το Libra πρέπει να είναι νομικά ασφαλείς, να προστατεύουν τους καταναλωτές και να διασφαλίζουν πως τα νομίσματα δεν χρησιμοποιούνται για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ή τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Αν και η αναφορά, που θα παρουσιαστεί σε υπουργούς Οικονομικών στις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα δεν ξεχωρίζει μεμονωμένα το Libra, υπογραμμίζει πως «παγκόσμια stablecoins» με δυνατότητα μεγάλης αύξησης κλίμακας συνεπάγονται ένα μεγάλο εύρος πιθανών προβλημάτων. Σημειώνεται πως τα αποκαλούμενα stablecoins, όπως το Libra, διαφέρουν από άλλα νομίσματα όπως το Bitcoin, επειδή συνδέονται με πραγματικά νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ.

Όπως τονίζεται στο προσχέδιο της αναφοράς, «Η G7 πιστεύει πως κανένα εγχείρημα με stablecoin δεν θα έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα νομικά και ρυθμιστικά ζητήματα, το θέμα της επίβλεψης και τα ρίσκα». Επίσης, εκφράζονται και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, ακόμα και αν ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις.

Πέραν της Mastercard και της Visa, από το Libra αποσύρθηκαν επίσης το eBay και η εταιρεία πληρωμών Stripe, ακολουθώντας την αντίστοιχη επιλογή του PayPal, που επίσης βγήκε από εγχείρημα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *