Νέα συζήτηση για πρόεδρο από τη βάση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο στη Ρώμη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ηταν δεδομένο από τη στιγμή που θα περνούσε το «ορόσημο» της ΔΕΘ πως θα άνοιγε εκ νέου ολόκληρη η εσωκομματική βεντάλια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό της συζήτησης που κυοφορείται και του εύρους που αναμένεται να έχει, είναι πως χθες η Ρένα Δούρου σε μια συνέντευξη που είχε χαρακτηριστικά «πολιτικού μανιφέστου» άνοιξε εκ νέου του θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση, που θεωρητικά είχε κλείσει πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής σε αντιδιαστολή με την αριστερή πτέρυγα που δεν θα ήθελε ανοικτές διαδικασίες, αλλά και σε «κόντρα ρόλο» με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε χαρακτηρίσει «αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο» την εκλογή από τη βάση, δήλωσε (News 24/7) πως «δεν υπάρχουν συζητήσεις-ταμπού και αν χρειαστεί, και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση θα συζητηθεί ανοικτά, οργανωμένα και δημοκρατικά».

Η συνέντευξη ήταν εφ’ όλης της ύλης και είχε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση: «Γονιδιακά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ αρχηγοκεντρικός μηχανισμός» είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ακόμα ένα εσωκομματικό μήνυμα: «Προσωπικές στρατηγικές και θεσιθηρία δεν χωρούν στη συλλογική δουλειά». Το γεγονός πως η συζήτηση για την εκλογή προέδρου από τη βάση δεν έχει κλείσει οριστικά και θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα ένα σημείο εσωτερικών ζυμώσεων, φάνηκε από μία ακόμα παρέμβαση. Ο Χρήστος Στάικος, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές, με αρθρογραφία του στην «Αυγή», έβαλε στο τραπέζι την εκλογή ενός «εθνικού οργάνου» αλλά και την εκλογή προέδρου από τα –νέα– μέλη του κόμματος. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, σε σαφή αντιδιαστολή με τον Πάνο Σκουρλέτη, αναφέρει πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» τους «θέλει όλους» συμπεριλαμβανομένων και των «followers», τους οποίους είχε «αποκλείσει» προσφάτως ο γραμματέας του κόμματος, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει «κόμμα followers». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η Ρένα Δούρου που ερωτηθείσα στην ίδια συνέντευξη, για την τότε διατύπωση του κ. Σκουρλέτη, σημείωσε πως το ζήτημα είναι «ένας ανοικτός και μαζικός πολιτικός οργανισμός που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα της δημοκρατίας και της ισότητας με τους όρους του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η ουσία και όχι κάποιες λέξεις, “φίλος”, “οπαδός”, “μέλος”, “παρατηρητής” ή “follower”».

Κομματικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως δεν υπάρχει θέμα εκλογής από τη βάση «τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

Η επανεμφάνιση της Ρένας Δούρου στο κομματικό προσκήνιο σε συνδυασμό με τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται δημοσίως ή ιδιωτικώς στην πορεία προς τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν ένα μέρος της εξίσωσης που καλείται να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Ιταλία προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο φεστιβάλ του Articolo Uno, του σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει μέσω αυτών των ταξιδιών –που θα συνεχιστούν– να κρατήσει «ενεργό» το ευρωπαϊκό προφίλ του και τις διεθνείς επαφές που έχτισε τα 4,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του. Χθες, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλίου και ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος των 5 Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο, με επίκεντρο της συζήτησης τον μετασχηματισμό της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, την προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Η πιο σημαντική ωστόσο συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είχε μιλήσει θετικά για τον Ελληνα πρωθυπουργό όσον αφορά τη διαχείρισή του στο Προσφυγικό.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *