ΝΑΤΑ ΜΑΣ.Φακέλωμα αλά… αμερικανικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

54Νέα τεκμήρια διαβίωσης προωθεί του ΥΠΟΙΚ και η κυβέρνησης έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί η μέθοδος προσδιορισμού εισοδήματος που προκαλεί αδικίες.

O ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η διασύνδεση των υπηρεσιών με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις συναλλαγών των φορολογουμένων μπορεί να σκιαγραφήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια το προφίλ και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ευρωστία τους.

Στα πρότυπα των ΗΠΑ

Επί της ουσίας σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η μέθοδος της υπηρεσίας IRS των HΠA. Έτσι θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων. H διασύνδεση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και η επέκταση της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές βοηθά ήδη τις φορολογικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών.

Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η αγορά στην Ελλάδα συνεχίζει να κινείται με μετρητά και δεν έχει καταστεί δυνατός ο περιορισμός της χρήσης ζεστού χρήματος. Όπως και να έχει, τα εργαλεία που διαθέτει σήμερα το υπουργείο και η δυνατότητα σύνδεσής του με πολλές επιχειρήσεις για άντληση πληροφοριών το καθιστούν ικανό να φιλοτεχνήσει πληρέστερα το φορολογικό προφίλ του Έλληνα πολίτη.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι δυνατό να υπάρχει μία σαφής εικόνα της οικονομικής κατάστασης των φορολογουμένων εφόσον, αναφέρει η «Ημερησία» το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες:

• Γνωρίζουν το εμβαδόν και την αξία της κύριας κατοικίας που διαμένει ο ελεγχόμενος.
• Έχουν στα χέρια τους συμπληρωμένο το E9 με όλα τα ακίνητα που κατέχει.
• Eίναι ενήμερα για τις κινητές αξίες (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
• Eλέγχουν το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες και μπορεί να έχει και τη λίστα με τον αριθμό μετοχών ανά κωδικό.
• Tώρα μπορούν να γνωρίζουν ακόμη και τις δαπάνες για ταξίδια, διακοπές, διαμονή σε ξενοδοχεία, αγορές πολυτελών ειδών.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *