Ξεκίνησαν οι καταβολές κρατικών επιδοτήσεων σε στεγαστικά

Οσο περνάει ο καιρός καθίσταται σαφές ότι η παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας έως τις 30 Απριλίου θα είναι η τελευταία και το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας που θα τη διαδεχθεί θα είναι πιο αυστηρό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην εκπνοή του 2019 καταβλήθηκαν οι πρώτες τέσσερις κρατικές επιδοτήσεις δόσης στεγαστικού δανείου σε ισάριθμους δανειολήπτες που ρύθμισαν την οφειλή τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΙΧ).

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, «υλοποιήθηκαν την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πληρωμές της κρατικής επιδότησης, με σκοπό τη διάσωση της πρώτης κατοικίας. Οι πρώτες καταβολές επιδότησης διενεργήθηκαν προς τέσσερις πολίτες που ρύθμισαν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους με τις τράπεζες, στο πλαίσιο του ν. 4605/2019. Το ποσοστό επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου ανέρχεται σε 40%-50% αντίστοιχα. Ετσι, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ηλεκτρονική διαδικασία πληρωμής της κρατικής επιδότησης, με σκοπό τη διάσωση της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών».

Αν και αρχικά οι δανειολήπτες αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφύλαξη το νέο εργαλείο ρύθμισης, τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους το ενδιαφέρον ενισχύθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 65% σε σχέση με τον Νοέμβριο και ανήλθαν σε 1.316. Επίσης, κατά 107% αυξήθηκαν και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις από τις τράπεζες, φτάνοντας στις 367, από 177 στα τέλη Νοεμβρίου.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΓΙΧ, από την 1η Ιουλίου έως και τις 27 Δεκεμβρίου:

• Εισήλθαν στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 57.956 οφειλέτες.

• Ξεκίνησαν τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης 38.563 οφειλέτες.

• Υποβλήθηκαν και διαβιβάστηκαν στις τράπεζες 1.316 αιτήσεις.

• Υποβλήθηκαν 367 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

• Εχουν ήδη αποδεχθεί 112 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

• Εχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 56 δανειολήπτες.

Το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για την ένταξη στη ρύθμιση αναζωπυρώθηκε ύστερα από παρεμβάσεις που κατέστησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης απλούστερη. Στο πλαίσιο αυτό, ήρθη η υποχρέωση κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών, του πιστοποιητικού γης και του εντύπου υπολογισμού της αξίας των κινητών περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη.

Επιπλέον, όσο περνάει ο καιρός καθίσταται σαφές ότι η παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας έως τις 30 Απριλίου θα είναι η τελευταία και το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας που θα τη διαδεχθεί θα είναι πιο αυστηρό. Με αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο Οικονομικών και στις τράπεζες υπάρχει αισιοδοξία ότι όσοι έχουν ήδη συναινέσει στην άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου τους θα υποβάλουν τελικώς αίτηση.

Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση για στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια, με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία. Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη. Ενδεικτικά, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και εισόδημα:

• Εως 3.125,00 ευρώ ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

• Από 3.125,01 έως 6.250 ευρώ ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

• Από 6.250,01 έως 9.375 ευρώ ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

• Από 9.375,01 έως 12.500 ευρώ ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

Για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος το ετήσιο εισόδημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η κλιμακωτή επιδότηση φθάνει έως τις 17.500 ευρώ, με δύο εξαρτώμενα μέλη φθάνει έως τις 22.500 ευρώ, με τρία εξαρτώμενα ή περισσότερα μέλη φθάνει έως τις 27.500 ευρώ.Τέλος, για πολυπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς εξαρτώμενα μέλη το ετήσιο εισόδημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η κλιμακωτή επιδότηση φθάνει έως τις 21.000 ευρώ, τις 26.000 ευρώ για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με ένα εξαρτώμενο μέλος, τις 31.000 ευρώ για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με δύο εξαρτώμενα μέλη και τις 36.000 ευρώ για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *