Ξεκίνησε η απογραφή όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προχωράει η ενιαία διαχείριση των κρατικών δεδομένων και πληροφοριών. Με υπουργική απόφαση (Υ.Α.) που υπέγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ορίζεται το πλαίσιο και οι διαδικασίες μεταφοράς όλων των δημόσιων πληροφοριακών συστημάτων στην αρμόδια γενική γραμματεία.

Ουσιαστικά, με τη σχετική απόφαση εξειδικεύεται η διαδικασία της υποχρεωτικής εγκατάστασης όλων των υφιστάμενων κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημοσίου τομέα στις κεντρικές υποδομές κυβερνητικού νέφους (G-Cloud) που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας, με τη νέα Υ.Α.:

1. Προβλέπεται η καταγραφή κάθε πληροφοριακής υποδομής (πλην των διαβαθμισμένων, δηλαδή των υπουργείων Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Αμυνας) που διατηρούν οι φορείς του Δημοσίου.

2. Ορίζεται ότι όλες οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα (πλην των διαβαθμισμένων) των υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των Ανεξάρτητων Αρχών, της ΚτΠ Α.Ε. και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. συγκεντρώνονται στο G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ και περιέρχονται στην κυριότητά της.

3. Η ΓΓΠΣΔΔ ορίζεται στο εξής αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σύναψη κεντρικών συμφωνιών που αφορούν την προμήθεια πλατφόρμας λογισμικού για την κάλυψη των φορέων του δημοσίου τομέα.

«Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο των πληροφοριακών του υποδομών και παράλληλα προχωράει στην εγκατάσταση όλων των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές κυβερνητικού νέφους (G-Cloud) της ΓΓΠΣΔΔ», ανέφερε ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης. Οι διαδικασίες αυτές, πρόσθεσε ο υπουργός, «εξυπηρετούν πρωτίστως τον πολίτη αλλά και την καλύτερη λειτουργία του ίδιου του κράτους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εξοικονομώντας χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους που μπορούν να κατευθυνθούν σε κοινωνικές ή άλλες υπηρεσίες».

Η καταγραφή των υποδομών θα πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου, ώστε να υπάρξει μια κεντρική αξιολόγηση των αναγκών και των δυνατοτήτων τους και στη συνέχεια η υποχρεωτική εγκατάστασή τους στις κεντρικές υποδομές κυβερνητικού νέφους (G-Cloud). Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία (v. 4623/2019).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΟΑΕΔ ζήτησε εξαίρεση από τις διατάξεις του σχετικού νόμου, με στόχο την προμήθεια ενός νέου μηχανογραφικού εξοπλισμού και αδειών λογισμικού. Πρόκειται για το σύστημα διασύνδεση του ΟΑΕΔ με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (ΕΕΣΣΙ), μια υποχρέωση η οποία εκκρεμεί για την Ελλάδα από το… 2004. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ωστόσο αρνήθηκε να εξαιρέσει τον ΟΑΕΔ ώστε να προχωρήσει στη σχετική προμήθεια. Αντίθετα σημειώνει ότι τα συστήματα του ΟΑΕΔ θα πρέπει μέχρι το 2022 να μετακινηθούν στα συστήματα της ΓΓΠΣΔΔ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας, η υλοποίηση της Υ.Α. μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό Δημόσιο (τόσο από την ενιαία συντήρηση και λειτουργία της αναγκαίας υπολογιστικής υποδομής όσο και από την κεντρική προμήθεια αδειών λογισμικού και εξοπλισμού) και απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού. Απώτερος στόχος είναι η υιοθέτηση της διεθνούς πρακτικής συγκέντρωσης δεδομένων υπό ενιαίες δομές (data consolidation policy).

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *