Οδηγός η πειθαρχία!

9«Μην κρίνεις για να μην κριθείς». Ο Γιάννης Τοπαλίδης, επί σειρά ετών βοηθός του Οτο Ρεχάγκελ στην πιο πετυχημένη Εθνική Ελλάδας όλων των εποχών, που κατέκτησε το 2004 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας πετυχαίνοντας κάτι ανεπανάληπτο, γνωρίζει πολύ καλά πώς είναι να «σε κρίνουν», γι’ αυτό προσπαθεί να κρατήσει «χαμηλά τη μπάλα», όταν κρίνει τους άλλους. Ειδικά όταν πρόκειται να μιλήσει για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και να σχολιάσει εν προκειμένω στην «Espresso της Κυριακής» τις επιλογές του Φερνάντο Σάντος για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Συμφωνείτε με τις επιλογές του Σάντος;

Κοιτάξτε, αυτοί που παρακολουθούν εντατικά τους παίκτες είναι ο προπονητής και το επιτελείο του. Αυτοί ξέρουν ποιοι είναι οι παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν, ανάλογα με τους αντιπάλους που υπάρχουν. Πιστεύω ότι είχε στο μυαλό του 23 ποδοσφαιριστές από την αρχή, ανεξάρτητα από το αν αρχικά κάλεσε τριάντα στην προεπιλογή. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι συμφωνώ. Τώρα, κατά τη γνώμη μου μια δυο περιπτώσεις μπορείς να τις συζητήσεις, αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία.

Δηλαδή και στη δική σας θητεία αυτό κάνατε;

Φυσικά και δεν περιμέναμε άλλους να μας υποδείξουν ποιους παίκτες θα καλούσαμε. Κοιτάζαμε το συμφέρον της Εθνικής και ποιοι παίκτες μάς έκαναν τη δουλειά, γι’ αυτό πετύχαμε. Λογικό είναι να μην είναι πάντα κάποιοι ευχαριστημένοι. Οταν έχεις να επιλέξεις συγκεκριμένο αριθμό, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν.

Με την επιλογή των Καρνέζη, Γλύκου και Καπίνο συμφωνείτε;

Νομίζω ότι το κύριο μέλημα του κυρίου Σάντος ήταν ο πρώτος και ο δεύτερος τερματοφύλακας, γιατί ο τρίτος ουσιαστικά δεν χρειάζεται και ο ρόλος του είναι βοηθητικός. Ενδεχομένως να έδινα κάποια άλλη ευκαιρία.

Ο αποκλεισμός του Αβραάμ Παπαδόπουλου είναι δίκαιος;

Εμεινε έξω γιατί ήταν πολύ καιρό τραυματίας και δεν είχε συνεχή παιχνίδια στα πόδια του, κάτι που πιστεύω ότι έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο στην απόφαση του προπονητή.

Ο Κλάους Αθανασιάδης θα λέγαμε όμως ότι ήταν πολύ φορμαρισμένος, εν τούτοις αποκλείστηκε…

Είναι ένας παίκτης που περίμενα ότι θα ήταν στην αποστολή. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο κύριος Σάντος τον ξέρει πολύ καλά από τη συνεργασία τους στον ΠΑΟΚ και ενδεχομένως να έχει άλλη άποψη, που εμείς δεν τη γνωρίζουμε.

Εκτός Μουντιάλ έμεινε και ο Νίνης…

Για να είμαστε ειλικρινείς στο διάστημα που ήμασταν εμείς είχε υπερεκτιμηθεί λιγάκι. Ηταν μικρός σε ηλικία, είχε ενθουσιάσει τον κόσμο και μπορώ να πω ότι τον πρόσεχαν οι αντίπαλοί του για να μην τον χτυπήσουν. Δεν έκανε ανάλογα παιχνίδια στη συνέχεια και δεν μπορώ να πω ότι ο αποκλεισμός του έκανε εντύπωση.

Θα προσθέσω και τον αποκλεισμό του Φορτούνη…

Τον θεωρώ πολύ καλό παίκτη, ξέρει πολύ καλή μπάλα, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι στη Γερμανία δεν κατάφερε να πιάσει ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη κατηγορία. Φέτος στην Καϊζερλάουτερν πολλές φορές δεν ήταν καν αλλαγή. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω, αλλά σημαίνει ότι κάπου υστερεί και το γνωρίζουν καλύτερα οι προπονητές που συνεργάστηκαν μαζί του.

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο στο Μουντιάλ;

Ο ένας θα είναι σίγουρα ο Παπασταθόπουλος. Αμα ήταν στην αποστολή οι Παπαδόπουλος και Σιόβας, θα έλεγα ένας από τους δύο, με φαβορί τον Κυριάκο. Τώρα νομίζω ότι ο προπονητής θα βρει παρτενέρ ανάλογα με ποιον θεωρεί ιδανικό τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η Εθνική μας έχει τελικά τύχη στη Βραζιλία;

Μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση, αλλά και να μείνει τελευταία. Καμία ομάδα δεν πηγαίνει εκεί χωρίς στόχο, όλες θέλουν να προκριθούν. Ενα είναι σίγουρο: Αμα παίξουμε βάσει των στοιχείων μας, δηλαδή με μαχητικότητα, τακτική, πειθαρχία και αντεπιθέσεις, δύσκολα θα μπορέσουν να μας κερδίσουν. Θυμάστε το 1-1 με τη Γερμανία στο Euro του 2012;. Προήλθε από μια αντεπίθεση για σεμινάριο και πρέπει να είναι οδηγός μας αυτό το γκολ στη Βραζιλία.

Η διαχρονική σχέση με τον Οτο Ρεχάγκελ

8

Ο Γιάννης Τοπαλίδης συνεχίζει να έχει σχέση με τον Οτο Ρεχάγκελ, παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2010 αποχώρησαν από τον πάγκο της εθνικής ομάδας. Ο 52χρονος τεχνικός επισκέπτεται συχνά τον «Οθωνα» στη Γερμανία, λες και δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα, και η συζήτησή τους περιστρέφεται κυρίως γύρω από το ποδόσφαιρο.

 

«Με τον Οτο μιλάμε πάντα για μπάλα, ανάλογα με την επικαιρότητα των ημερών. Για Τσάμπιονς Λιγκ, για το γερμανικό πρωτάθλημα, για το ελληνικό, αλλά και για την εθνική μας ομάδα, την οποία παρακολουθεί και θέλει να διακριθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας».

 

Οσον αφορά την άποψη που έχει ο Ρεχάγκελ για την παρουσία της Ελλάδας στο Μουντιάλ, ο Τοπαλίδης τόνισε:«Είναι πάντα προσεκτικός στις διατυπώσεις του, ακόμη κι όταν μιλάμε μαζί. Εκείνο που συνηθίζει να λέει ότι οι ομάδες που θα βρεθούν στον δρόμο της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν δύσκολες για τη Γερμανία, πόσο μάλλον τώρα. Υπολογίζει πάρα πολύ τους Ιάπωνες, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους Ντρογκμπά, Γιάγια Τουρέ που παίζουν στην Ακτή Ελεφαντοστού, και παραδέχεται την Κολομβία ως μια πολύ σημαντική δύναμη».

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *