Οδοντικά Εμφυτεύματα: Η σύγχρονη λύση στην αποκατάσταση της μερικής και της ολικής νωδότητας

1Υπάρχουν πολλές και διάφορες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών.
Η περιοδοντική νόσος είναι η συχνότερη από τις αιτίες αυτές, ένα δόντι όμως μπορεί να χαθεί κι από σοβαρό τραυματισμό,από ένα ανεπανόρθωτο κάταγμα, από εκτεταμένη τερηδόνα ή ακόμα από μή επιτυχή προσπάθεια θεραπείας του νεύρου του δοντιού. Όποια και να είναι η αιτία,το αποτέλεσμα είναι ίδιο και πολύ δυσάρεστο, η απώλεια ενός δοντιού είναι για τον ασθενή μια μικρή ‘’αναπηρία’’, την οποία καλούμαστε να επανορθώσουμε.

Τι είναι το εμφύτευμα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια κατασκευή που έχει το σχήμα της ρίζας του δοντιού,την οποία και αντικαθιστά και είναι το στήριγμα πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί μια στεφάνη(θήκη) ή μια γέφυρα, ανάλογα με το πόσα δόντια αποκαθίστανται.

Τα εμφυτεύματα μπορούν ακόμα να δώσουν πρόσθετη συγκράτηση σε οδοντοστοιχίες, λύνοντας έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα σε περιπτώσεις ολικής νωδότητας.

Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, το μέταλλο που είναι απόλυτα βιοσυμβατό με τους ιστούς του στόματος και η επιφάνειά τους έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία, ώστε να ενσωματώνονται πλήρως στο οστό της γνάθου.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την τοποθέτησή του;

Αρχικά ο θεράπων ιατρός θα κάνει την απαραίτητη μελέτη.Θα λάβει λεπτομερές ιστορικό,θα ζητήσει πανοραμική ακτινογραφία και αξονική τομογραφία των γνάθων,σε ορισμένες περιπτώσεις θα ζητήσει και εξετάσεις αίματος του ασθενούς. Εφόσον όλα τα παραπάνω επιτρέπουν τη συνέχεια της θεραπείας,προχωρούμε στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Αυτή γίνεται με μια απόλυτα ανώδυνη και σύντομη διαδικασία, κατά την οποία ουσιαστικά ‘’φυτεύεται ‘’ ένα νέο δόντι μέσα στο οστό της γνάθου. Ο ασθενής θα λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία,ώστε να μην έχει το παραμικρό πρήξιμο ή πόνο και από την επόμενη κιόλας ημέρα να επιστρέψει στο σύνηθες πρόγραμμά του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μετά από πόσο διάστημα θα τοποθετηθεί το δόντι πάνω στο εμφύτευμα;

Είναι καλό η τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας πάνω στα εμφυτεύματα να γίνει μετά από κάποιους μήνες,ώστε να ολοκληρωθεί η οστεοενσωμάτωση,να γίνει δηλαδή το εμφύτευμα ‘’ένα σώμα ‘’ με το οστό της γνάθου. Ένα μέσο διάστημα αναμονής είναι οι 3 μήνες και κατόπιν τοποθετείται η τελική προσθετική εργασία. Φυσικά εαν σοβαροί προσωπικοί λόγοι του ασθενούς επιβάλλουν την άμεση φόρτιση του εμφυτεύματος με μια προσωρινή εργασία,αυτό μπορεί να γίνει.

Υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας;

Εφόσον έχει γίνει σωστή μελέτη του περιστατικού,έχουν επιλεγεί αξιόπιστα εμφυτεύματα,η όλη διαδικασία γίνεται σε συνθήκες αποστείρωσης και έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες του χειρουργικού πρωτοκόλλου,μπορούμε να μιλάμε για ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%. Με την τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής από τον ασθενή και τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο,τα εμφυτεύματα θα έχουν ισόβια διάρκεια.

Ποια πλεονεκτήματα έχει μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα;

Το βασικότερο πλεονέκτημα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι η αποκατάσταση γίνεται χωρίς να χρησιμοποιήσουμε άλλα δόντια ως στηρίγματα. Έτσι εξασφαλίζουμε τη μακροβιότητα της αποκατάστασης, αφού δε συνδέουμε την τύχη της με αυτή των φυσικών μας δοντιών.

Επιπλέον,σε περιπτώσεις ολικής νωδότητας,δίνεται στους ασθενείς η δυνατότητα της ακίνητης αποκατάστασης ή της επένθετης κινητής οδοντοστοιχίας επί εμφυτευμάτων. Έτσι αποφεύγουν τη δυσάρεστη εμπειρία της ολικής οδοντοστοιχίας και αισθάνονται πως απέκτησαν ξανά φυσικά δόντια.

Είναι απόλυτα κατανοητή η διστακτικότητα που έχουν πολλοί ασθενείς απέναντι στα εμφυτεύματα. Είναι όμως μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σχεδόν 30 χρόνια, εξελίσσεται διαρκώς και έχει πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Έχει μεγάλη σημασία ο ασθενής να εμπιστεύεται το θεράποντα ιατρό του και να νιώσει ασφαλής σε σχέση με την ποιότητα της εργασίας που εκείνος θα του προσφέρει.

Πηγη doctoranytime

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *