Οι Γερμανοί ελέγχουν το 6,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού

Περίπου 4.928 τόνοι διατηρούνται σε ράβδους χρυσού και νομίσματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι κοσμήματα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι Γερμανοί στρέφονται στον χρυσό σε μια περίοδο που τα επιτόκια στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι επενδύσεις σε μετοχές θεωρούνται ριψοκίνδυνες για τα νοικοκυριά. Εάν ληφθούν επίσης υπόψη οι τοποθετήσεις της Bundesbank, δηλαδή της κεντρικής τράπεζας στη Γερμανία, σε χρυσό, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως η χώρα διατηρεί το 6,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου στις διεθνείς αγορές απέχει από το ρεκόρ των 1.921 δολαρίων η ουγγιά που είχε σημειωθεί το 2011. Χθες, η τιμή του χρυσού κυμαίνονταν στα 1.126,18 δολάρια η ουγγιά.

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Steinbeis που ειδικεύεται στον τομέα χρηματοοικονομικών ερευνών, ιδιώτες στη Γερμανία είχαν στην κατοχή τους 8.918 τόνους σε χρυσό το 2017, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως των 246 τόνων από το 2016. Περίπου 4.928 τόνοι διατηρούνται σε ράβδους χρυσού και νομίσματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι κοσμήματα, σύμφωνα με έρευνα.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των Γερμανών δηλώνουν πως έχουν χρυσό είτε σε κοσμήματα είτε σε νομίσματα ή, αλλιώς, έχουν επενδύσει σε χρηματιστηριακά προϊόντα όπως είναι το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο Xetra Gold στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ή το αντίστοιχο Euwax Gold στο χρηματιστήριο της Στουτγάρδης που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία. Την άνοδο των επενδύσεων σε χρυσό και μάλιστα σε ιστορικό υψηλό επιβεβαίωσε και το Deutsche Boerse. Μέχρι και τα τέλη του περυσινού έτους, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη διατηρούσε στα θησαυροφυλάκιά του σχεδόν 181,5 τόνους.

Σημαντική αύξηση των τοποθετήσεων σε χρυσό έχει πραγματοποιήσει επίσης η Bundesbank. Τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Bundesbank υπολογίζονταν στους 3.370 τόνους κατά τα τέλη του περυσινού έτους ή τα 458 δισ. ευρώ βάσει των τιμών που ίσχυαν στις αρχές Απριλίου. Μεγάλες τοποθετήσεις σε χρυσό έχουν επίσης καταγραφεί στην Κίνα, στη Ρωσία αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες έχουν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο όγκο χρυσού από το 1967. Οι καθαρές αγορές του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώθηκαν στους 651,5 τόνους το 2018, αντανακλώντας αύξηση κατά 375 τόνους από το 2017. Είναι ο μεγαλύτερος όγκος που έχει αγοραστεί από κεντρικές τράπεζες μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον να καταργήσει τη σύνδεση του πολύτιμου μετάλλου με το δολάριο, το 1971.

Ουσιαστικά, οι κεντρικές τράπεζες έχουν δαπανήσει 27,7 δισ. δολάρια μέσα στο 2018. Στη Ρωσία, η κεντρική τράπεζα έχει πουλήσει σχεδόν όλα τα αποθέματα σε αμερικανικά ομόλογα για να αυξήσει τις τοποθετήσεις σε χρυσό, αγοράζοντας 274,3 τόνους κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους. Αξιόλογη άνοδος των επενδύσεων έχει, επίσης, παρουσιαστεί από τις κεντρικές τράπεζες στην Ινδία, στο Καζαχστάν, στο Ιράκ, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος, αναλυτές της αγοράς αναμένουν άνοδο της τιμής του χρυσού στα 1.400 δολάρια μέχρι τα τέλη του 2019, σύμφωνα με το CNBC.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *