Οι εκλογές τελείωσαν και τώρα σειρά έχει η εφορία

35Τα φορολογικά έσοδα έχουν βγει εκτός στόχων κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους και το οικονομικό επιτελείο βάλλεται από παντού καθώς θεωρείται υπεύθυνο για την κατάρρευση των εσόδων. Στην κυβέρνηση ξέρουν καλά ότι τα έσοδα πάνε από το κακό στο χειρότερο, και από τη μειωμένη κατανάλωση.

Η έντονη κριτική που δέχεται το Υπουργείο Οικονομικών φάνηκε εν μέρει και στη φημολογία που υπήρξε περί παραίτησης Στουρνάρα, αλλά και γύρω από αυτή που συνεχίζει να κυκλοφορεί για αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο με αφορμή τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει “αναφορά” στην τρόικα για την πορεία των εσόδων, το ερχόμενο φθινόπωρο, με την υπόσχεση να πιάσει τα μεγάλα “ψάρια”. Μέχρι τότε όμως, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν για μια ακόμα φορά τον φόρο εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Από τις φορολογικές δηλώσεις ο προϋπολογισμός περιμένει 2 δις και άλλα 2,6 δις από τα ακίνητα. Αυτά τα σχεδόν 4,6 δις έχουν βεβαιωθεί αλλά θεωρείται απίθανο να εισπραχθούν.Ο κόσμος έχει γονατίζει στους φόρους, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να δημιουργούν μια “βόμβα” στα θεμέλια του προϋπολογισμού. Μόνο πέρυσι, 2,6 εκατ φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι υιός εφορίας. Το ερώτημα που έχει τεθεί και στο Υπουργείο Οικονομικών είναι τι θα γίνει φέτος, με τον κόσμο να έχει “στεγνώσει” ακόμα περισσότερο!

Κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξάνονται κατά σχεδόν 1 δις ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό πόσο στα 66 δις!

Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζοντας την κατάσταση θέλει να φέρει αλλαγές στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Οι 12 δόσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα αναμένεται να γίνουν 48, αν τελικά περάσει το αίτημα του οικονομικού επιτελείου.
Η επίθεση “φιλίας” προς τους οφειλέτες έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τα 66 δις ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εισπραχθεί κάτι λιγότερο από 300 εκατ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *