Οι καταστροφικές συνέπειες ενός ποδοσφαιρικού Grexit – Τι ισχύει για Εθνικές ομάδες και συλλόγους

Η εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, για την «την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA», κοινώς το ποδοσφαιρικό Grexit, αναμένεται να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τι θα σημαίνει ενδεχόμενο ποδοσφαιρικό Grexit;

Όλες ανεξαιρέτως οι Εθνικές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, θα πάψουν να αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις. Έτσι, η Εθνική ανδρών δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2020, αλλά ούτε και στο νεοσύστατο Nations League. Το ίδιο θα ισχύσει και για τη «μικρή» Εθνική U-21, που διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις την πρόκρισή της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Καμία ομάδα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή στο Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες πάρουν το «εισιτήριο» για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω του πρωταθλήματος δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.
Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν θα επιτρέπονται, κάτι που θα επιφέρει ποδοσφαιρική απομόνωση για τη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις προετοιμασίες των ελληνικών ομάδων, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για σοβαρά τεστ, που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το επίπεδο.
Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι χορηγοί θα πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει εγχώριο πρωταθλητή. Συνεπώς, οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς θα χαθούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά και από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *