Οι προβληματικές τράπεζες και ο «πόλεμος» Wall Street-Βρυξελλών

Των Ben McLannahan και Jim Brunsden
Τα λόμπι των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών δίνουν μάχη κατά πρότασης της Ε.Ε. για τον περιορισμό των επιπτώσεων από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων, υποστηρίζοντας ότι μια…
τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα της διόγκωσης του πανικού.

Οι τράπεζες έχουν συσπειρωθεί κατά πρότασης που κατέθεσε η Ε.Ε. το Νοέμβριο, η οποία θα επέτρεπε στις αρχές των κρατών μελών να επιβάλλουν ένα προσωρινό πάγωμα στις αναλήψεις από λογαριασμούς προβληματικών τραπεζών.

Η πρόταση, η οποία είναι άτυπα γνωστή ως «μορατόριουμ πληρωμών», έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τη σταθεροποίηση των κλονισμένων τραπεζών, σταματώντας όλες τις πληρωμές για μια περίοδο ως και 12 ημερών ή και περισσότερο, αν το μέτρο χρησιμοποιηθεί πάνω από μια φορά.

Σε επιστολή προς το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών, την οποία έχουν δει οι Financial Times, τα δύο πιο ισχυρά τραπεζικά λόμπι υποστηρίζουν πως ένα τόσο μεγάλωμα πάγωμα στις αναλήψεις θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενθαρρύνοντας τους καταθέτες να πάρουν τα χρήματα τους με την πρώτη ανησυχητική ένδειξη.

Οι αναστολές πληρωμών θα προκαλούσαν αναταραχή στην αγορά παραγώγων των 438 δισ. δολαρίων, υποστηρίζουν, εμποδίζοντας τράπεζες όπως η Citigroup και η JP Morgan από το να περιορίσουν γρήγορα την έκθεση τους.

Οι δύο ενώσεις – ο Οίκος Εκκαθάρισης (TCH) και η Ένωση Βιομηχανίας Χρεογράφων και Χρηματοοικονομικών Αγορών (SIFMA) – προσπαθούν να βάλουν το ζήτημα στο ραντάρ του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ενόψει της συνάντησης των ρυθμιστικών αρχών ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Το δίδυμο πιέζει επίσης τον κ. Μνούτσιν να θέσει το ζήτημα στην επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), ως πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτείας για την Οικονομική Σταθερότητα (FSOC), μια συνάθροιση των μεγαλύτερων ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που συγκροτήθηκε το FSOC, να ελέγχει θέματα που αφορούν πολλές δικαιοδοσίες» δήλωσε ο Γκρεγκ Μπάερ, πρόεδρος του TCH. Ο ίδιος ανέφερε πως η πρόταση της Ε.Ε. «ουσιαστικά θα ακύρωνε» μια παγκόσμια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η αναγκαστική τήρηση των παραγώγων και άλλων συμβολαίων δεν μπορεί να ξεπερνάει τις δύο ημέρες, αυξάνοντας έτσι τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. «Θα έκανε πολύ πιο δύσκολο το risk-management σε ομαλές συνθήκες, πόσο μάλλον σε τεταμένες» τόνισε.

Η διατλαντική κόντρα για τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή χρηματοπιστωτικών πανικών, υπογραμμίζει τους κινδύνους των αποσπασματικών παγκόσμιων κανονισμών και της ατελέσφορης ακόμα συζήτησης για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει οι τράπεζες που χρεοκοπούν.

Οι χώρες της Ε.Ε. που επιτρέπουν ήδη ένα μορατόριουμ τραπεζικών πληρωμών σε διαδικασίες πτώχευσης σε εθνικό επίπεδο, όπως η Γερμανία, στηρίζουν την πρόταση.

Η Έλκε Κένινγκ, η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης, της υπηρεσίας της ευρωζώνης για τις τραπεζικές κρίσεις που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο, έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για παρατεταμένο πάγωμα πληρωμών για τις προβληματικές τράπεζες. Σε μια συνέντευξη με τους FT τον Αύγουστο, ανέφερε πως πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα καθώς θα απλοποιούσε την εκκαθάριση της Banco Popular, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, η οποία κατέρρευσε τον Ιούνιο με 37 δισ. ευρώ σε τοξικά δάνεια real estate.

H Εσθονία, η οποία έχει την προεδρία της Ε.Ε., έχει επίσης ζητήσει να προχωρήσουν οι εργασίες πάνω στο μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες ακόμα αλλαγές στο πλαίσιο της Ε.Ε. που είναι γνωστό ως και οδηγία για την Εξυγίανση και Εκκαθάριση των Τραπεζών (BRRD).

Mε βάση την πρόταση, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να παγώνουν τις πληρωμές για πέντε ημέρες προτού μια τράπεζα μπει σε διαδικασία πτώχευσης και πέντε ημέρες μετά. Οι υφιστάμενοι κανονισμοί της Ε.Ε. επιτρέπουν μια διήμερη αναστολή ορισμένων πληρωμών από τράπεζες που χρεοκοπούν.

Ενάντια στην ιδέα έχουν ταχθεί και άλλες εμπορικές ενώσεις.

Ο Τσάρλι Μπάνιστερ, στέλεχος της AFME στο Λονδίνο, που είναι υπέρ της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιακών αγορών, δήλωσε ότι ένα μορατόριουμ «πηγαίνει έναντια στους στόχους μιας εκκαθάρισης, που είναι να προσφέρει συνέχεια στην λειτουργία των επιχειρήσεων».

Ο Σίμον Χιλς, εκτελεστικός διευθυντής στην UK Finance, υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση «θα επηρέαζε την εμπιστοσύνη των αγορών και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανεβάζοντας τις απαιτήσεις περιθωρίου για τις τράπεζες, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο φυγής των πιστωτών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *