Οι πρόγονοι των Ίνκας έκαναν ανθρωποθυσίες και ζούσαν όπως στο «Games of Thrones».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The journal of Archaelogical science αποκαλύπτει ότι ο αρχαίος πολιτισμός Μότσε συνήθιζε να σκοτώνει σε τελετή τους αιχμαλώτους πολέμου και μετά να τους ρίχνει σε λάκκους…
Οι Μότσε ήταν ένας σημαντικός και μυστηριώδης προ-Ίνκας πολιτισμός που άνθισε στη βόρεια ακτή του Περού από το 100 ως το 700 μ. Χ. Έφτιαξαν μεγάλες πυραμίδες με εκατομμύρια λασπότουβλα και κατασκεύασαν ένα εκτεταμένο δίκτυο υδραγωγείων, που τους έδινε τη δυνατότητα να αρδεύουν τα χωράφια τους μέσα στην άνυδρη περιοχή τους. Ήταν πρωτοπόροι στις μεταλλικές κατασκευές όπως κασσιτερο-συγκόλληση και επιχρύσωση, γεγονός που εξηγεί τα κοσμήματα και τα χειροτεχνήματα.
Οι ανθρωποθυσίες…

Οι Μότσε, αν και είχαν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ήταν πολεμοχαρείς και βίαιοι με συχνές ανθρωποθυσίες, όπως φαίνεται στις τοιχογραφίες τους. Μια ομάδα ερευνητών θέλησε να ρίξει φως στην ταυτότητα των θυμάτων. Έκαναν ανάλυση DNA στα δόντια και τα οστά 34 θυμάτων που θυσιάστηκαν με σκοπό να προσδιορίσουν το επίπεδο οξυγόνου, έτσι ώστε να μπορέσουν να δουν τι νερό έπιναν και άρα να συμπεράνουν που ζούσαν μόνιμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα θύματα έπιναν νερό το οποίο βρισκόταν πολύ μακριά από τους Μότσε. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως τα θύματα των ανθρωποθυσιών αιχμαλωτίστηκαν σε πόλεμο και οι Μότσε τους έφεραν πίσω στον οικισμό τους για να τους θυσιάσουν προσφορά στους θεούς.

Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία των Μότσε είναι ο τύμβος Huacas de Moche που βρίσκεται κοντά στη σημερινή πόλη Trujillo στο Περού. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί εκεί 70 θύματα, αριθμός που σημαίνει ότι οι ανθρωποθυσίες ήταν συχνές. Οι θυσίες δεν ήταν σποραδικές και τα θύματα δεν ήταν μέλη της ελίτ κοινωνίας για να κατευνάσουν την οργή των θεών σε τελετές, άποψη που επικρατούσε ως πρόσφατα.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, ισχυρίζεται και ο καθηγητής Τζον Βεράνο του πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη. Συμπεραίνει πως δεν πρόκειται για μέλη της ελίτ κοινωνίας επειδή σε αυτή την περίπτωση θα τους έθαβαν κανονικά, ενώ τα συγκεκριμένα θύματα είχαν ακρωτηριαστεί και το δέρμα είχε αφαιρεθεί, ενώ τα κρανία τους είχαν καταλήξει να χρησιμοποιούνται ως κούπες .

Ο καθηγητής ανθρωπολογίας John W. Verano.

Όπως στο Game of Thrones Η έρευνα δείχνει ότι οι Μότσε λάτρευαν την εξουσία και τα πλούτη και γι ´αυτό οδηγούνταν συχνά σε πολέμους από όπου έπαιρναν μαζί τους αιχμαλώτους και στη συνέχεια τους θυσίαζαν με βάρβαρο τρόπο. Η περιγραφή αυτού του ιστορικού περιβάλλοντος θυμίζει τους ανταγωνισμούς και τις αναμετρήσεις όπως δραματοποιούνται και στην τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», όπου η βία και η επιβολή συναντώνται σε κάθε βήμα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *