Οι 7 διατροφικοί κανόνες για να ξεπεράσετε το κρυολόγημα

44Πέρα από την όποια φαρμακευτική αγωγή, που ενδεχομένως να ακολουθήσετε (πχ αντιβίωση, σιρόπι), μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει σύντομα και πιο ανώδυνα τις επιπτώσεις ενός κρυολογήματος μέσω της διατροφής σας.
Σύμφωνα με την δρ Ilyse Schapiro, ειδική διατροφολόγο στη Ν. Υόρκη, οι ακόλουθες διατροφικές επιλογές ξεχωρίζουν σε περίπτωση που έχετε κρυολόγημα:
Περισσότερα υγρά
Ο οργανισμός χρειάζεται να είναι καλά ενυδατωμένος για να καταπολεμήσει την οποιαδήποτε ασθένεια, ακόμα και το απλό κρυολόγημα. Το νερό είναι συνήθως ο πιο απλός τρόπος να το πετύχετε αυτό, αλλά μπορείτε να επιλέξετε και ροφήματα τσαγιού που περιέχει και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα πολλά υγρά στον οργανισμό θα σας βοηθήσουν επίσης με το βούλωμα της μύτης, αφού θα κάνουν τις βλεννώδεις εκκρίσεις περισσότερο υγρές και θα μπορείτε να αποσυμφορήστε την ρινική οδό ευκολότερα φυσώντας τη μύτη σας. Επίσης, το ζεστό τσάι θα ανακουφίσει τον πονόλαιμο που πιθανώς έχετε.
Φυσικοί χυμοί
Η βιταμίνη C είναι μια πρώτης τάξεως “ασπίδα” στο κρυολόγημα. Επιλέξτε, όμως, χυμούς που να μην περιέχουν ζάχαρη καθώς αυτή θα εμποδίσει τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα σας να καταπολεμήσουν την λοίμωξη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να στίψετε και να καταναλώσετε αμέσως ένα πορτοκάλι ή ένα γκρέιπφρουτ. Μπορείτε ακόμη να βρείτε βιταμίνη C στο λάχανο και την κόκκινη πιπεριά, αν δεν σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή.
Ζεστές σούπες
Η υψηλή θερμοκρασία του ανάλαφρου αυτού γεύματος θα σας βοηθήσει να μειώσετε την δυσπεψία που συνήθως προκαλείται σε ένα κρυολόγημα. Ειδικά η κοτόσουπα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού σας. Σε έρευνα του 2000 διαπιστώθηκε ότι όλα τα συστατικά που υπάρχουν στην κοτόσουπα και στο κοτόπουλο ξεχωριστά έχουν ανασταλτική δραστικότητα, ενώ το κοτόπουλο έχει μειωμένη κυτταροτοξική δραστικότητα.
Πρωτεΐνη
Ακόμα και αν νιώθετε ότι έχετε αισθητά μειωμένη όρεξη, δεν πρέπει να αμελείτε να παίρνετε πρωτεΐνη στην διατροφή σας. Το ψάρι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα μπορούν να σας βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν την λοίμωξη στο εσωτερικό του οργανισμού. Αποφύγετε, ωστόσο, λιπαρές τροφές, όπως μπριζόλες και τηγανητά φαγητά, επειδή είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν στην πέψη και μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να καταστείλουν προσωρινά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Πιπερόριζα
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορείτε εύκολα να την προσθέσετε στις σούπες σας.
Σκόρδο
Περιέχει αλλικίνη, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί ως αντιβιοτικό και έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Όπως και την πιπερόριζα, μπορείτε εύκολα να το προσθέσετε στα γεύματά σας.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Τα οινοπνευματώδη ποτά καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και εμποδίζουν τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει την ασθένεια. Επίσης, είναι γνωστό ότι προκαλούν αφυδάτωση, κάτι το οποίο πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο αν έχετε κρυολόγημα.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *