Ολυμπιακός: Γκολ μόνο από στημένες φάσεις

Ολυμπιακός: Γκολ μόνο από στημένες φάσεις

Οδηγός του Ολυμπιακού για την επιστροφή του στην κορυφή, οι αμυντικές του επιδόσεις. Τι ικανοποιεί τον Πέδρο Μαρτίνς και τι δείχνουν οι αριθμοί μετά από έξι αγωνιστικές. Το Sport24.gr αναλύει την αμυντική λειτουργία.

Διακοπή του πρωταθλήματος μετά από έξι αγωνιστικές, λόγω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μόνος στην κορυφή, έχοντας πέντε νίκες και μία ισοπαλία, αυτή με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Εκεί που ισοφαρίστηκε στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.

Το πρόσημο είναι θετικό. Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του, γνωρίζοντας πως παράλληλα υπήρχαν και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Κοιτάζοντας τους αριθμούς, εστιάζει κάποιος σε μία επίδοση, που έχει ξεχωριστή σημασία.

Η ομάδα, μετά από έξι ματς, έχει δεχθεί δύο γκολ μόλις. Ο Μαρτίνς θεωρεί ότι είναι συνολική η δουλειά και όχι απλά θέμα των στόπερ και των μπακ. Πάντα το πίστευε αυτό και έτσι η άποψή του είναι πως η επιτυχία είναι ομαδική. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρούμπεν Σεμέδο, ήρθε και έδωσε άλλη διάσταση στο κέντρο της άμυνας. Η κουβέντα για στόπερ ξεχάστηκε, μέχρι να αρχίσει τα λάθη ο Μεριά. Και τότε, έβαλε στο πλευρό του Σεμέδο τον Αβραάμ.

Σε αυτά τα έξι ματς, ο Ολυμπιακός δέχθηκε γκολ μόνο στα δύο! Και το αξιοσημείωτο; Δεν έχει δεχθεί γκολ σε κανονική ροή παιχνιδιού, με φάση σε εξέλιξη δηλαδή, με την μπάλα να παίζεται Το πρώτο γκολ που δέχθηκε, ήταν την 4η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ, με το πέναλτι του Μολό και με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 1-1. Το δεύτερο γκολ, ήταν την 6η αγωνιστική στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Από φάουλ και κεφαλιά του Ντιγκινί. Δύο γκολ, από στημένες φάσεις.

Δεν έχει δεχθεί άλλο γκολ η ομάδα του Ολυμπιακού. Αυτή η επίδοση έχει την εξήγησή της. Είναι η γενικότερη αμυντική λειτουργία που παίζει το ρόλο της, το πώς μαρκάρει η ομάδα από μπροστά, ως την άμυνά της. Είναι μάλιστα με διαφορά η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με αυτά τα δύο γκολ, ενώ ακολουθούν ΑΕΛ (με 5) και ΟΦΗ με ΑΕΚ (έχουν δεχθεί 6).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΤΟΣ

Ένα ξεχωριστό στοιχείο είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί περισσότερες τελικές από τους αντιπάλους του στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", παρά στα εκτός έδρας ματς του. Με τον Αστέρα Τρίπολης στην πρεμιέρα, δέχθηκε 8 τελικές. Ήταν οι περισσότερες που του έβγαλε μέχρι στιγμής αντίπαλός του στο πρωτάθλημα. Με τον Βόλο δέχθηκε 6 και με τη Λαμία μόλις 2. Συνολικά, 16 τελικές, όταν μακριά από το Καραϊσκάκη σε τρία ματς, έχει δεχθεί 15. Η ΑΕΛ έκανε 4 τελικές, ο Παναθηναϊκός 6 και ο Άρης 5.

ΟΙ 14 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ…

Μια άλλη διαπίστωση, είναι πως οι αντίπαλες ομάδες, δεν πατούν εύκολα στην περιοχή του Ολυμπιακού. Σε έξι ματς, μόλις 14 προσπάθειες έγιναν μέσα στη μεγάλη περιοχή των "ερυθρολεύκων". Με Αστέρα Τρίπολης (3), με ΑΕΛ (1), με Βόλο (2), με Παναθηναϊκό (4), με Λαμία (2) και με Άρη (2).

Οι παραπάνω αριθμοί σίγουρα κάτι δείχνουν όσον αφορά στην τακτική προσέγγιση των Πειραιωτών μέσα στο γήπεδο. Μια καλή δουλειά που γίνεται και σίγουρα δείχνει βελτίωση σε σχέση με πέρσι. Τότε που ο Ολυμπιακός δεχόταν πιο εύκολα φάσεις, ενώ και επιθετικά δεν έβρισκε εύκολα στόχο.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑ

Σίγουρα η εικόνα του Ζοζέ Σα έχει παίξει το δικό της ρόλο σε αυτούς τους αριθμούς του φετινού Ολυμπιακού. Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας, νικήθηκε μόλις δύο φορές. Τα έβαλε με τον εαυτό του στη Θεσσαλονίκη, πιστεύει πως μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα. Όποτε χρειάστηκε, όμως, κατέβασε ρολά και με το σκορ ρευστό. Γιατί ακόμη και στο 5-0 επί του Βόλου, όσο το σκορ ήταν 1-0, οι φιλοξενούμενοι είχαν δύο πολύ καλές στιγμές.

Τον έχει ανάγκη τον καλό Σα ο Ολυμπιακός. Κρατά τη θέση του στην εθνική Πορτογαλίας στην τριάδα των πορτιέρο, ενώ θα είναι βασικός άξονας στην προσπάθεια των Πειραιωτών να επιστρέψουν στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Photo Credits: Eurokinissi

sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *