Ολυμπιακός: Η Πορτογαλία τον “πονοκεφαλιάζει”

Ολυμπιακός: Η Πορτογαλία τον "πονοκεφαλιάζει"

Το Sport24.gr αναλύει πόσο πολύ επηρεάζεται ο Ολυμπιακός από την πρόκριση των Πορτογάλων Ζοζέ Σα, Ρούμπεν Σεμέδο και Ντανιέλ Ποντένσε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020.

Η Πορτογαλία εξασφάλισε την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020 μετά το 2-0 σε βάρος του Λουξεμβούργου το βράδυ της Κυριακής (17/11). Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του Φερνάντο Σάντος θα είναι και πάλι παρούσα στην τελική φάση του θεσμού, τέσσερα χρόνια μετά το 2016 και τη διοργάνωση που διεξήχθη στη Γαλλία.

Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να βρίσκονται στα τελικά και οι τρεις ποδοσφαιριστές που ανήκουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού και οι οποίοι τελευταία βρίσκονταν στις κλήσεις του ομοσπονδιακού προπονητή. Ο γκολκίπερ Ζοζέ Σα, ο στόπερ Ρούμπεν Σεμέδο και ο εξτρέμ Ντανιέλ Ποντένσε.

Κανείς τους δεν έκανε ντεμπούτο, αλλά και μόνο η κλήση τους σε ένα γκρουπ με τόσο σπουδαίους ποδοσφαιριστές λέει πολλά. Αν λοιπόν κυλήσουν τα πράγματα βάσει λογικής, οι "ερυθρόλευκοι" θα αποτελέσουν μέλη της αποστολής της Πορτογαλίας, που θα επιδιώξει να διατηρηθεί στον ευρωπαϊκό θρόνο.

Και μπορεί για τον Ολυμπιακό να αποτελεί τιμή μια τέτοια εξέλιξη, είναι όμως και ένας λόγος να "πονοκεφαλιάζει" το προπονητικό επιτελείο. Γιατί; Ας δούμε τι σημαίνει μια πιθανή κλήση στο αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα για το Euro 2020, το οποίο θα διεξαχθεί σε 12 χώρες…

ΑΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Και για τους προφανείς λόγους (οικονομικούς και πρεστίζ), αλλά και επειδή η προετοιμασία θα ξεκινήσει αργότερα, άρα οι ποδοσφαιριστές θα έχουν περισσότερο χρόνο για ξεκούραση. Υπενθυμίζεται ότι η Super League 2019-2020 τελειώνει στις 17 Μαΐου με τη 10η αγωνιστική των playoffs.

Αν οι "ερυθρόλευκοι" κατακτήσουν τον τίτλο, τότε θα εκκινήσουν το 2020-2021 από τον γ' προκριματικό του Champions League. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στις 4-5 Αυγούστου 2020 και το δεύτερο στις 11 Αυγούστου. Το Euro 2020 αρχίζει στις 12 Ιουνίου. Με άλλα λόγια, οι Πορτογάλοι θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα και δίχως να χάσουν χρόνο θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εθνική.

Η φάση των ομίλων του Euro τελειώνει στις 24 Ιουνίου. Θεωρητικό, αλλά το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να περάσει το γκρουπ η Πορτογαλία. Η φάση των "16" διεξάγεται το 27-28-29-30 Ιουνίου. Ας υποθέσουμε ότι οι Ίβηρες σταματούν εκεί. Τότε οι Σα, Σεμέδο και Ποντένσε θα πρέπει να πάρουν άδεια για ξεκούραση τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η UEFA ορίζει ακόμη περισσότερο διάστημα ξεκούρασης, αλλά ας πούμε ότι θα λείψουν δύο εβδομάδες. Έτσι, θα ενσωματωθούν στην προετοιμασία του Ολυμπιακού στα μέσα Ιουλίου. Θα έχουν χάσει μέρος της προετοιμασίας ενόψει του πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα.

Αυτό όμως είναι το ιδανικό για τον Ολυμπιακό σενάριο. Γιατί ποιος λέει ότι η Πορτογαλία θα σταματήσει την πορεία της στους "16", δηλαδή στις 30 Ιουνίου; Τα προημιτελικά είναι προγραμματισμένα για το διήμερο 3-4 Ιουλίου, τα ημιτελικά το διήμερο 7-8 Ιουλίου (Λονδίνο) και ο τελικός στις 12 Ιουλίου (Λονδίνο). Είναι κατανοητό ότι αν η… βαλίτσα φτάσει μακριά για την Πορτογαλία, οι τρεις "ερυθρόλευκοι" είναι πολύ πιθανό να χάσουν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Είτε παίξουν στα τελικά είτε όχι, το γεγονός ότι δεν θα μετέχουν στην προετοιμασία του συλλόγου τους, σίγουρα δεν βοηθάει ούτε αυτούς ούτε το κλαμπ.

ΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ

Πάμε και στο σενάριο να τερματίσει δεύτερος ο Ολυμπιακός. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του πορεία από τον β' προκριματικό γύρο του Champions League. Όπως δηλαδή συνέβη και φέτος, οπότε και οι Πειραιώτες χρειάστηκαν να δώσουν έξι παιχνίδια για να φτάσουν στους ομίλους του θεσμού.

Ο β' προκριματικός σημαίνει ότι το πρώτο ματς θα γίνει 21-22 Ιουλίου και η ρεβάνς 29-29 του ίδιου μήνα, μια εβδομάδα αργότερα. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν όλα τα προηγούμενα, το πότε δηλαδή είναι προγραμματισμένοι οι αγώνες του Euro, καταλαβαίνει κανείς πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να χάσουν τις πρώτες ευρωμάχες.

Όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε πως είναι θεωρητικά, όχι όμως και απίθανα. Από εκεί και πέρα, πράγματι μιλάμε για τρεις από τους ακριβότερους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ. Τρία περιουσιακά στοιχεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης και μοιάζει σίγουρο πως το καλοκαίρι, γιατί όχι και νωρίτερα, τα ονόματά τους θα συμπεριληφθούν σε ουκ ολίγα μεταγραφικά σενάρια. Το όνομά του Σα, άλλωστε, ήδη κυκλοφορεί στην Premier League, ενώ το ίδιο συνέβη δύο μήνες νωρίτερα με τον Ποντένσε.

sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *