Ολυμπιακός: Όταν ο Κόκκαλης απέλυσε τον Μπάγεβιτς

Ολυμπιακός: Όταν ο Κόκκαλης απέλυσε τον Μπάγεβιτς

Ήταν 10 Νοεμβρίου 1999 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης απέλυσε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον πάγκο του Ολυμπιακού και ας είχε προηγηθεί το εμφατικό 4-1 με τον ΠΑΟΚ. Το επεισόδιο με τον Ζάχοβιτς "υπέγραψε" το διαζύγιο με τον Σερβοέλληνα τεχνικό.

Το καλοκαίρι του 1996, ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε το κόλπο γκρόσο και έφερε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό, δημιουργώντας τεράστιους κλυδωνισμούς και εσωστρέφεια στην -τότε πανίσχυρη- ΑΕΚ, η οποία έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και ας μην είχε πάρει τα δυο τελευταία πρωταθλήματα. Για τους Πειραιώτες ήταν η κίνηση-ματ για να μπουν στον δρόμο των επιτυχιών έπειτα από μια στείρα δεκαετία, την επονομαζόμενη και ως "πέτρινα χρόνια".

Η πρώτη τριετία του Ντούσκο στο Λιμάνι συνδυάστηκε με ισάριθμα πρωταθλήματα και μάλιστα την σεζόν 1998-99 η ομάδα του Πειραιά έκανε το νταμπλ και έφτασε μια ανάσα από τους "4" του Champions League. Η όρεξη του Σωκράτη Κόκκαλη άνοιξε και το επόμενο καλοκαίρι έκανε δυο τεράστιες κινήσεις, φέρνοντας στην Ελλάδα τον Ζιοβάνι από τη Μπαρτσελόνα και τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς από την Πόρτο. Τεράστιες κινήσεις, δυο παίκτες πρώτης γραμμής, στα ποδοσφαιρικά ντουζένια τους και πανάκριβοι.

Και αν η διαδρομή του "Ζίο" στον Ολυμπιακό αποδείχτηκε μαγική και ονειρεμένη, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον προβληματικό Σλοβένο, ο οποίος με το… ζόρι ήρθε στην χώρα μας και φρόντισε να το δείξει από νωρίς. Τα τερτίπια του, ο προβληματικός χαρακτήρας του και τα θέματα που δημιουργούσε, δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ομάδα. Εντέλει, επηρέασε και την σχέση του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και επικράτησε με 4-1. Όλα καλά και ωραία θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ο Μπάγεβιτς έκανε αλλαγή τον Ζάχοβιτς στο 64ο λεπτό, προκαλώντας την έκρηξή του. Το επεισόδιό τους στον πάγκο δεν πέρασε απαρατήρητο, με τον Σλοβένο να πετάει την φανέλα του κατά την αποχώρησή του και μάλιστα αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, ζητώντας άμεσα μετεγγραφή.

Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα και ο Σερβοέλληνας ήθελε να την απενεργοποιήσει, ζητώντας από τον διοικητικό ηγέτη του Ολυμπιακού την τιμωρία του, διότι είχαν υπάρξει και άλλα περιστατικά. Τελικά, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε ο Ζάχοβιτς, αλλά ο Κόκκαλης με τη σειρά του απέδωσε στον προπονητή μια σειρά από λάθη, ακόμα και στον τρόπο διαχείρισης του Ζάχοβιτς, αλλά και το ότι τα έβρισκε με τους σταρ. Στις 10 Νοεμβρίου έσκασε η βόμβα. Ο Ντούσαν Μπαγεβιτς αποτελούσε παρελθόν από τον Ολυμπιακό, προκαλώντας μούδιασμα στον κόσμο του.

Ο Ιταλός, Αλμπέρτο Μπιγκόν, ήρθε στην θέση του, χωρίς ποτέ να αφήσει το… στίγμα του, έστω και αν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ είχε και ο ίδιος επεισόδιο με τον Ζάχοβιτς στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την σεζόν 2004-05, όταν και οι Πειραιώτες μπήκαν στο νευότευκτο "Γ. Καραϊσκάκης", ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε για μια σεζόν στον "ερυθρόλευκο" πάγκο, κατακτώντας το νταμπλ.

Photo Credits: Eurokinissi

sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *