Ουκρανία: VR αναπαράσταση των διαδηλώσεων στην πλατεία Μεϊντάν

Ουκρανία: VR αναπαράσταση των διαδηλώσεων στην πλατεία Μεϊντάν

REUTERS/GLEB GARANICH

Δείτε ακόμα

  • Black Box VR: Γυμναστήριο εικονικής πραγματικότητας 08/01 18:01

Ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί, μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR) στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου και τους γύρω δρόμους κατά τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν την πτώση του προέδρου Γιανουκόβιτς (2013-2014) δημιούργησε ομάδα 14 δημοσιογράφων, σχεδιαστών και μηχανικών ΙΤ, εν όψει της 5ης επετείου των γεγονότων.

Όπως αναφέρει το Reuters, μεταξύ των χαρακτήρων που συναντά ο επισκέπτης περιλαμβάνονται ένας εθελοντής και ο άνδρας τη ζωή του οποίου έσωσε, ένας βουλευτής το post του οποίου στο Facebook «πυροδότησε» τις αιματηρές διαδηλώσεις, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες κ.α.

Κατά την περιήγηση εμφανίζονται βίντεο με ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί στις 20 Φεβρουαρίου- την πιο βίαιη ημέρα- και περιγράφουν τις εμπειρίες τους, ενώ εξηγούν την ειδική σημασία συγκεκριμένων σημείων. Ένας διάφανος μπλε τοίχος υποδεικνύει πού οι δυνάμεις ασφαλείας παρατάχτηκαν για να σταματήσουν τους διαδηλωτές.

REUTERS/GLEB GARANICH

Για τον Αλεξέι Φούρμαν, συνιδρυτή της New Cave Media ο οποίος κάλυπτε ως φωτορεπόρτερ τις διαδηλώσεις, η εμπειρία ήταν «κάθαρση». «Είδα ανθρώπους να σκοτώνονται. Νομίζω ότι το εγχείρημα βοήθησε στο να αντιμετωπίσω το σύνδρομο μετατραυματικού στρες που είχα, επειδή είχα βρεθεί στις διαδηλώσεις του Μεϊντάν πολλές φορές το 2013-2014» είπε σχετικά. Ο ίδιος απέφευγε την οδό Ινστιτιούσκα, όπου είχε λάβει χώρα μεγάλη αιματοχυσία, εξαιτίας των επώδυνων μνημών. «Αλλά τώρα, για να είμαι ειλικρινής, έρχομαι στην Ινστιτιούτσκα και είμαι σε φάση “δεν έχουμε αυτό το 3D μοντέλο, πρέπει να δουλέψουμε πάνω του».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, χρειάστηκαν περίπου 200.000 εικόνες για τη δημιουργία του μοντέλου εικονικής πραγματικότητας, στο πλαίσιο ενός project που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει με χρηματοδότηση 20.000 δολαρίων από τα Google Labs.

REUTERS/GLEB GARANICH

Στο τέλος της εμπειρίας/ περιήγησης, ο χρήστης συναντά δύο ανθρώπους που συναντήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου: Έναν τραυματία διαδηλωτή και έναν εθελοντής νοσηλευτής που κρατούσε το χέρι του πάνω στο τραύμα για 20 λεπτά, «ίσως και παραπάνω», είπε ο Σεργκέι Πολεζάκα, συνιδρυτής της New Cave Media, σε συνέντευξή του. Επίσης, ο χρήστης συναντά τον Μουσταφά Ναγιέμ, δημοσιογράφο που έγινε βουλευτής, post του οποίου στο Facebook με το οποίο καλούσε σε διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Γιανουκόβιτς να αποσυρθεί από συμφωνία με την ΕΕ, «πυροδότησε» την εξέγερση της πλατείας Μεϊντάν.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *