Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/03/19)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για μείωση κόκκινων δανείων, ιδιωτικοποιήσεις

Στο 1,9%, στα επίπεδα του 2018, χαμήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) τον πήχυ των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη τελικά από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Είχε προηγηθεί το «καμπανάκι» της Εθνικής Τράπεζας, που κι αυτή προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ρυθμό 2%, έναντι της πρόβλεψης της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό για 2,5%. Σε ομιλία του την Παρασκευή, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας μίλησε μάλιστα για σειρά κινδύνων, όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό πεδίο, με κυριότερο τις πιθανές δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις, αλλά και ενδεχόμενες καθυστερήσεις του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την αργή απομείωση των κόκκινων δανείων. Ο κεντρικός τραπεζίτης άνοιξε τα χαρτιά του και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να καθυστερήσει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και να στρέψει επιχειρήσεις σε άτυπες μορφές απασχόλησης.

Ενας πρώην πρωθυπουργός, ο Ιταλός Ενρίκο Λέτα, ήταν αυτός που παρουσίασε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την ομιλία του στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα. Εκείνη κατά την οποία αναφέρθηκε στα «μεγάλα λάθη» του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο, με κυριότερο ότι υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και νόμισε ότι το Grexit θα τρόμαζε τους Γερμανούς, ενώ στην πραγματικότητα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έβλεπε την ώρα να μας κουνήσει το μαντίλι. Ο Λέτα είναι τώρα κοσμήτορας στο Paris School of International Affairs, Science Po, όπου μίλησε ο κ. Τσακαλώτος. Είχε προηγηθεί, πάντως, στο ίδιο φόρουμ, ο αεικίνητος Γιάνης Βαρουφάκης, που δεν χάνει ευκαιρία να εμφανιστεί σε ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ο Τσακαλώτος, πάντως, όχι μόνο δεν έδειξε ενόχληση γιατί ήρθε δεύτερος, αλλά και κάλυψε τον προκάτοχό του για το α΄ εξάμηνο του 2015. Αβρότητες…

Ελεγχοι ΑΑΔΕ για ανασφάλιστα οχήματα

Ξεκινάει από την ΑΑΔΕ ο ετήσιος έλεγχος για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων τα οποία διαθέτουν οι φορολογικές αρχές και το υπ. Μεταφορών με τα στοιχεία που έχουν οι ασφαλιστικές. Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα και να κληθούν οι κάτοχοί τους να τα ασφαλίσουν, αφού πρώτα πληρώσουν το πρόστιμο. Τα πρόστιμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ανέρχονται σε: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού.

Αναστολή εκποίησης περιουσιακών στοιχείων

Αλλη μία αναστολή εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της πέτυχε εντός της εβδομάδας η υπερχρεωμένη κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα. Συνολικά, έχουν δεσμευθεί περί τα 50 περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, εκ των οποίων 48 κινητά στοιχεία, που έχει κατασχέσει η εταιρεία Μπετοφίν έναντι οφειλής 580.745 ευρώ (κυρίως φορτηγά μηχανήματα, εκσκαφείς κ.λπ.). Πρόκειται για πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά κατάσταση, καθώς για πρώτη φορά εταιρεία με τέτοια οικονομικά προβλήματα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανάληψη δημοσίου έργου, με τη συνολική αξία της σύμβασης να υπολογίζεται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις εργολαβίες υπ’ αριθμόν ένα και τέσσερα του νέου οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, που έχουν κατακυρωθεί στον όμιλο Καλογρίτσα από το υπ. Υποδομών. Οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν τις επόμενες ημέρες, με την Τράπεζα Αττικής και το ΤΜΕΔΕ να εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον κ. Καλογρίτσα, εκδίδοντας και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης.

Τα φιλόδοξα σχέδια των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Πυρετωδώς προετοιμάζουν στα επιτελεία των τραπεζών τα νέα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως και το 2021, τα οποία θα υποβληθούν στον SSM στα τέλη του μήνα. Τα νέα πλάνα θα είναι πιο φιλόδοξα και πιο εμπροσθοβαρή, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία. Εκτός από την Eurobank που έχει ανακοινώσει το δικό της πλάνο μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia, μια πρώτη γεύση για τους νέους στόχους που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας οι διοικήσεις των Alpha Bank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς θα δοθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων είναι προγραμματισμένες για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων και στους επενδυτές, οι διοικήσεις των τριών αυτών τραπεζών αναμένεται να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων. Τα νέα πλάνα θα ενσωματώνουν και τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για τις αυξημένες προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά και αυτά που δεν έχουν εξασφαλίσεις, και αν και δεν προβλέπεται να οδηγήσουν σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να «ροκανίσουν» μέρος από το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτουν. ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *