Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/01/19)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ

Πού κολλάει η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες

Αν αναρωτιέται κάποιος πώς είναι δυνατόν να έχουν κολλήσει επί τόσους μήνες και τα 16 προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ακόμη και αυτά για τα οποία έχει ληφθεί πολιτική απόφαση και θεωρητικώς είναι εύκολα, ιδού ένα παράδειγμα: η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, μία εμπορίας και μία υποδομών. Η ΔΕΠΑ έχει καταθέσει το σχέδιο της διάσπασης στο υπουργείο Ενέργειας εδώ και πολύ καιρό, ώστε να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου. Το πρόβλημα είναι πως η εταιρεία έχει 50 μόνιμους υπαλλήλους και 150 εργολαβικούς, οι οποίοι θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. Ο υπουργός Γ. Σταθάκης, που δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με 150 αγωνιούντες για το μέλλον τους εργαζομένους, έδωσε εντολή να βρεθεί τρόπος μονιμοποίησής τους (τα αριστερά ανακλαστικά του ιδίου και της κυβέρνησης είναι σε εγρήγορση καθώς πλησιάζουν εκλογές). Αλλά εκεί έχει σκαλώσει το πράγμα, γιατί εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ετσι, κάποιοι που άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να λέει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως το νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, αναρωτήθηκαν αν έχει τη μαγική λύση που ψάχνουν εναγωνίως οι συνεργάτες του κ. Σταθάκη.

Χωρίς αποτέλεσμα είναι μέχρι σήμερα οι προσπάθειες πώλησης-αξιοποίησης του ακινήτου που μέχρι πρόσφατα στέγαζε την «Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά». Πρόκειται για συγκρότημα 4.172 τ.μ. (επί οικοπέδου 10,4 στρεμμάτων) σε σημείο «φιλέτο» στη συμβολή της Κηφισίας με την Αττική Οδό. Ωστόσο, το πολύ υψηλό ελάχιστο τίμημα που έχει οριστεί και ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ έχει αποδειχθεί αποθαρρυντικός παράγοντας για τους ενδιαφερομένους, ιδίως αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι απαιτούνται εργασίες αναδιαμόρφωσης προκειμένου το κτίριο να λειτουργήσει, π.χ., ως χώρος γραφείων. Ως εκ τούτου, κρίνεται περισσότερο κατάλληλο για ιδιόχρηση από κάποια εταιρεία. Σημειωτέον ότι οι ιδιοκτήτες έχουν βρει νέα στέγη σε ακίνητο στον Πειραιά.

Καθυστερούν προεκλογική εξαγγελία

Ερωτήματα εγείρει η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση μίας συγκεκριμένης πρoεκλογικής εξαγγελίας. Αν και το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εργασίας έχουν καταθέσει στη Βουλή και έχουν εκδώσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση σχεδόν του συνόλου των προεκλογικού χαρακτήρα παροχών, ωστόσο μία από αυτές βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο της εξαγγελίας. Είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% που ισχύει σήμερα στο 10%, η οποία συμπεριλαμβάνεται ακόμα και στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2019.

Στην B2Holding μεταβιβάζει η Eurobank δάνειο της «Σαρακάκης»

Στον νορβηγικό όμιλο B2Holding, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της εταιρείας διαχείρισης B2 Kapital, μεταβιβάζει η Eurobank δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ του ομίλου Σαρακάκη. Το δάνειο αποτελεί τμήμα του συνολικού υπό αναδιάρθρωση δανεισμού ύψους 200 εκατ. ευρώ της «Αδελφοί Σαρακάκη», με το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου να βρίσκεται στην Alpha Bank, η οποία είναι και leader του σχετικού ομολογιακού δανείου. Η κίνηση από την πλευρά της Eurobank αποτελεί σαφή ένδειξη της αδυναμίας για την εξεύρεση κοινής λύσης με τις άλλες τράπεζες και ζητούμενο αποτελεί τι θα πράξουν οι Alpha, Εθνική και Πειραιώς. Η ανάληψη του δανείου από τον νορβηγικό όμιλο, που δραστηριοποιείται στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αλλά και στη διαχείριση μεγάλων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, θα συνοδευθεί με την εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσής του, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει και την αναχρηματοδότηση του ομίλου με κεφάλαιο κίνησης.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *