Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/12/19)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ

Το δημοσιονομικό κενό σε τραπεζάκι του εντευκτηρίου

Στο εντευκτήριο της Βουλής έλυσαν –που λέει ο λόγος– τις διαφορές τους, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι παρέλαβε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κατηγορηματικά. Εκεί, γύρω από ένα τραπεζάκι και ενώ στην Ολομέλεια συζητούνταν ο προϋπολογισμός, συναντήθηκαν την Τρίτη το βράδυ ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο προκάτοχός του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Γιώργος Χουλιαράκης, η τέως υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και στελέχη του ΓΛΚ με επικεφαλής την αρμόδια γενική διευθύντρια προϋπολογισμού Ιουλία Αρμάγου (η οποία υπηρετούσε στην ίδια θέση και επί ΣΥΡΙΖΑ). Το «επίμαχο» έγγραφο του ΓΛΚ, που συντάσσεται με βάση τις προδιαγραφές των θεσμών, προέβλεπε πράγματι στις 10 Ιουλίου δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ για το 2019 και 1,080 δισ ευρώ για το 2020. O κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι οι προβλέψεις αυτές ήταν προσωρινές και αναθεωρήθηκαν αμέσως μετά, ενώ ο κ. Σκυλακάκης αντέτεινε ότι σε κάθε χρονική στιγμή οι προβλέψεις γίνονται με τα τότε ισχύοντα δεδομένα. Το τι επακολούθησε και το κενό έγινε πλεόνασμα είναι μια άλλη ιστορία, που η κάθε πλευρά ερμηνεύει επίσης με τον δικό της τρόπο. Ο κ. Χουλιαράκης θέλει να τη διερευνήσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Για να δούμε αν θα γίνει και τι θα βγάλει.

Εως το τέλος Δεκεμβρίου η διοίκηση της Alpha Bank θα αποφασίσει σε ποιον επενδυτή θα καταλήξει το πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων Neptune. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβανει κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια 1,8 δισ. ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο με αυτά τα δάνεια είναι ότι συνδέονται, δηλαδή έχουν ως υποθήκες, 4.000 ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβάδισμα στον διαγωνισμό έχει η Fortress, η οποία, με 28%, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της doValue, της εταιρείας διαχείρισης που εξαγόρασε την FPS της Εurobank και διαχειρίζεται πλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Εάν οι πληροφορίες για το Neptune επιβεβαιωθούν, είναι προφανές ότι η Fortress με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποκτά ισχυρό ρόλο σε μια μεγάλη αγορά προβληματικών δανείων και ακινήτων.

Στο Δ.Σ. της ΕΚΤ υπάρχουν τρεις ελληνόφωνοι

Εκπληκτα έμειναν τα μέλη της αποστολής του πρωθυπουργού στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη όταν πληροφορήθηκαν πως στο διοικητικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας οι ομιλούντες ελληνικά είναι τρεις. Οι δύο είναι γνωστοί, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κύπριος ομόλογός του Κωνσταντίνος Ηροδότου. Η έκπληξη είναι ο τρίτος. Πρόκειται για τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ, η μητέρα του οποίου είναι Ελληνίδα. Ετσι, ο κ. Μακλούφ μιλάει άπταιστα ελληνικά. Σε αυτό συνέβαλε επίσης και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν κατά το ήμισυ Κύπριος. Συνεπώς, το μέτωπο των ελληνόφωνων είναι πλέον ισχυρό στην ΕΚΤ…

Βραζιλιάνικο μοντέλο κατά φοροδιαφυγής

Mε στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής η εφορία εκσυγχρονίζεται. Μετά την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, των ηλεκτρονικών τιμολογίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών από τον Ιούνιο του 2020, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής. Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Τα πάντα, όμως, θα αλλάξουν από το 2021 όταν η εφορία θα γνωρίζει πού βρίσκεται κάθε φορτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ ακολουθώντας τις πρακτικές της Βραζιλίας και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής σχεδιάζει τον έλεγχο των διακινούμενων προϊόντων. Συγκεκριμένα, η εφορία θα γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό. Ακόμα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας. Το σχέδιο θα ξεκινήσει πιλοτικά και το 2021 θα επεκταθεί στο σύνολο των διακινητών προϊόντων.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *