Ο θρήνος των μεταναστών που επέζησαν από το ναυάγιο της Λευκάδας – Συνταρακτικό video

Ο θρήνος των μεταναστών που επέζησαν από το ναυάγιο της Λευκάδας – Συνταρακτικό videoΤη δική της Λαμπεντούζα (ξανά)«ζει» από το πρωί η Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν ήταν η θάλασσα στη Λέσβο που έγινε υγρός τάφος για δεκάδες μετανάστες. Τώρα, είναι η Λευκάδα. Η θαλάσσια περιοχή στην Πάλαιρο.

Εκεί, 12 ψυχές που ήθελαν μόνο μια νέα ζωή, μια ελεύθερη ζωή, δεν κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Η μοίρα τους είχε στήσει καρτέρι το πρωί της Παρασκευής ανοιχτά της Λευκάδας. Εκεί, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το σκάφος όπου τους είχαν στοιβάξει οι αδίστακτοι δουλέμποροι, ανατράπηκε.

Οι 15 μετανάστες που σώθηκαν έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Λευκάδας και της Πρέβεζας ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο Αγρινίου

Δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδάκια, τρία αγοράκια κι ένα κοριτσάκι μεταξύ τριών και έξι ετών. Όλοι τους εγκλωβίστηκαν στο σκάφος και δε μπόρεσαν μαζί με τους 15 συμπατριώτες τους να κολυμπήσουν στην ακτή και να σωθούν.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα πρόκειται για μετανάστες από τη Συρία. Όπως γράφει το pamepreveza.gr, σκοπός ήταν να φτάσουν στην Ιταλία. Οι διακινητές, τους υποσχέθηκαν την μεταφορά από τα παράλια στην Πάλαιρο σε ένα άλλο καράβι που θα τους παραλάμβανε. Αλλά δεν πρόφτασαν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας κάνουν λόγο για μετατόπιση βάρους, δεδομένου ότι στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες

Οι αρχές που ενημερώθηκαν για το περιστατικό μετέβησαν στο σημείο σήμερα το πρωί και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να εντοπιστούν και να ανασυρθούν οι σωροί των άτυχων μεταναστών.

Η κάμερα του pamepreveza.gr κατέγραψε τις στιγμές του θρήνου εκείνων που επέζησαν αλλά έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Το video είναι συγκλονιστικό

Σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες του Λιμενικού και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των διακινητών, ενώ με βάση τα στοιχεία του σκάφους που έχουν στην διάθεσή τους οι αρχές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι κλεμμένο.

Σύμφωνα με το cityvoice.gr, το σκάφος μήκους 8 μέτρων είχε κλαπεί – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – από την Πάλαιρο και ανήκε σε Αγρινιώτη.

Τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τις συλλήψεις που έχουν γίνει, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών επιλέγουν ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας για την παράνομη μεταφορά, επειδή υπάρχουν πολλές ερημικές τοποθεσίες.

Το λιμενικό ειδοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ όταν κάποιος από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε μέσω κινητού τηλεφώνου ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η νέα τραγωδία έξω από τη Λευκάδα, με θύματα και μικρά παιδιά, επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των πρωτοβουλιών που ανέλαβε και με ελληνική πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης» είπε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξάρθρωση των δικτύων που στήνουν οι δουλέμποροι, κερδοσκοπώντας πάνω στη ζωή απελπισμένων ανθρώπων. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνια τα κύματα της λαθρομετανάστευσης αλλά δεν είναι πλέον μόνον ελληνικό το πρόβλημα. Η απάντηση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή».

newsit.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *