Πάσχετε από έλλειψη ενέργειας, κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης;

Aπό το Γιάννη Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μία ομάδα 8 υδατοδιαλυτών βιταμινών που επιτελούν συγκεκριμένες δράσεις, λειτουργώντας ως συνένζυμα και συμμετέχοντας…
τόσο στην διαδικασία της παραγωγής ενέργειας, όσο και στην ομαλή εγκεφαλική και νευρική λειτουργία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων, η επαρκής πρόσληψη των εν λόγο βιταμινών επιτρέπει την φυσιολογική παραγωγή ενέργειας και την αντιμετώπιση της κόπωσης. Επιπλέον, από σειρά ερευνητικών δεδομένων, γνωρίζουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β θεωρείται απαραίτητη για την αποφυγή αλλά και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της κατάθλιψης, όπως και την καλύτερη εγκεφαλική και γνωσιακή ικανότητα.

Σύγχρονες τακτικές διατροφής που περιλαμβάνουν αποκλεισμό ορισμένων ομάδων τροφίμων, με σκοπό είτε την απώλεια βάρους, είτε την αντιμετώπιση «δυσανεξιών» σε ορισμένα τρόφιμα, οδηγούν ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων στην περιορισμένη πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η έλλειψη τους δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Όμως, επειδή είναι υδατοδιαλυτές, δεν αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες να υπάρχουν τα πρώτα συμπτώματα ευερεθιστότητας, έλλειψης ενέργειας, αισθήματος κόπωσης και έκπτωση στην γνωσιακές ικανότητες. Αρκετοί αποδίδουν τα συμπτώματα αυτά στην έντονη καθημερινότητα και τις αυξημένες υποχρεώσεις.

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη τέτοια συμπτώματα ή θα θέλατε να τα αποφύγετε, προσπαθήστε να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή, με τακτικά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως μην αποκλείετε ομάδες τροφίμων από την διατροφή σας. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να σας παρέχουν το σύνολο των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Για παράδειγμα, τα δημητριακά πρωινού που αποτελούνται από σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, σε ποσότητα μίας μερίδας, μπορούν να καλύψουν το 30 – 43% των ημερήσιων αναγκών σας στο σύνολο των 8 υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην προαγωγή της καλής οργανικής και εγκεφαλικής λειτουργίας. Άλλα τρόφιμα που πρέπει να περιλαμβάνει το καθημερινό σας ή το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο είναι τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ολικής άλεσης ζυμαρικά, κάστανό ρύζι, τα θαλασσινά αλλά και άπαχο κρέας και κοτόπουλο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *