Πέπλο προστασίας σε Παπαγγελόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ

Να εμφανιστεί συντεταγμένος αλλά και να αναδείξει τη δική του οπτική για το «σκάνδαλο Novartis» θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν τη σημερινή διαδικασία ως μια «ευκαιρία» να ακουστεί και πάλι η επιχειρηματολογία τους για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αν και είναι δεδομένο πως υπάρχει πλέον μεγάλη περίσκεψη για βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς, όπως αυτός του κ. Παπαγγελόπουλου, που είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Από τη συγκεκριμένη φράση, άλλωστε, είχε πάρει αποστάσεις ήδη πριν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως πρόκειται για «ατομική κρίση». Στον ΣΥΡΙΖΑ αρκούνται πλέον στο ότι «η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να αποφανθεί», εμμένοντας ωστόσο στη λογική πως η κυβέρνηση επιχειρεί τη συγκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου.

Από εκεί και πέρα, θεωρείται βέβαιο ότι στην περίπτωση που ο τέως πρωθυπουργός λάβει τον λόγο (χθες εξετάστηκαν και τα δύο σενάρια, με επικρατέστερο να ανέβει τελικά στο βήμα της Βουλής) θα απλώσει ασπίδα προστασίας στον πρώην υπουργό του, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, το βλέμμα της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου είναι στραμμένο και στην κοινοβουλευτική ομάδα, μετά και την πρόσφατη «μίνι ανταρσία» τεσσάρων βουλευτών για το θέμα των υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη. Παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί «κομματικής πειθαρχίας», πάντως, τέτοιο θέμα δεν ετέθη, καθώς θεωρείται δεδομένο πως σε ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί εδώ και μήνες σημείο σφοδρής σύγκρουσης με τη Ν.Δ., οι βουλευτές θα πειθαρχήσουν. Το μήνυμα, βεβαίως, που έχει σταλεί προς την Κ.Ο. είναι πως η παρουσία τους αύριο στην εθνική αντιπροσωπεία είναι υποχρεωτική, ενδεικτική της σημασίας που δίνει στη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτού, στην αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν στα αντιπολιτευτικά καθήκοντά τους. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, σχολίασε το θέμα της ψήφου των αποδήμων κατηγορώντας την κυβέρνηση πως επιδίδεται «σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «επικοινωνιακό σόου» τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, προεξοφλώντας πως το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει τυπικό χαρακτήρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, της «δομικής αντιπολίτευσης», ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για «μαγείρεμα» των αριθμών, με τη χαρακτηριστική φράση «τα νούμερα είναι πάντα ευέλικτα και δεν χρειάζεται να στέκονται εμπόδιο σε ένα καλό αφήγημα».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *