Παθήσεις ματιών: Η τεχνολογία επαναφέρει το φως στους τυφλούς

1Ελπίδα για όσους έχουν χάσει την όρασή τους αποτελούν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως το το πρωτοποριακό εμφύτευμα Argus II, μία μοναδική συσκευή, η πρώτη εγκεκριμένη παγκοσμίως, η οποία βοηθάει σήμερα στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού λειτουργικής όρασης για άτομα που υποφέρουν από τύφλωση. Το εμφύτευμα Argus II έχει ήδη εμφυτευθεί σε 85 ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια παγκοσμίως.

Στις δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο εμφύτευμα αλλά και γενικότερα για τις παθήσεις των οφθαλμών, θα υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στο φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιανουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο Athens Hilton, από την Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς.

Σύμφωνα με τον κο Γκοτζαρίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, «το Αrgus II αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα που βρίσκεται σε ειδικά γυαλιά τα οποία φορά ο ασθενής – η κάμερα συλλαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αποστέλλονται σε μια συστοιχία 60 ηλεκτροδίων η οποία έχει εμφυτευθεί επάνω στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα «ταξιδεύουν» στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο έχοντας προηγουμένως περάσει από μια ειδική μικρή συσκευή επεξεργασίας που φορά ο ασθενής στη ζώνη του (Vision Processing Unit, VPU) και η οποία δουλεύει με μπαταρία. Το εμφύτευμα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση τέλεια όραση στους ασθενείς ούτε αυτό που ονομάζουμε “φυσιολογική όραση”, αφού οι ασθενείς βλέπουν κάποια φωτεινά σήματα που μαθαίνουν να μεταφράζουν. Ωστόσο τους χαρίζει ανεξαρτησία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί “επανασυνδέονται” με τον κόσμο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».

Τα στοιχεία στη χώρα μας δείχνουν οτι οι πιο συχνές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είτε είναι υγράς μορφής είτε είναι ξηράς μορφής και τα κληρονομικά νοσήματα. Οι παθήσεις αυτές αφορούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στις ηλικίες κυρίως των 40 και άνω. Μερικοί από τους παράγοντες στους οποίους οφείλονται, είναι διατροφικοί (διαβήτης), κοινωνινικοί (κάπνισμα, αθληση, έκθεση στον ήλιο, κλπ) και η κληρονομικότητα.

Στο φετινό Συνέδριο, θα συζητηθούν καίρια θέματα, μεταξύ των οποίων είναι:
• Παθήσεις που θα αντιμετωπίζονται καλύτερα με τα νέα φάρμακα. Εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη αναφορά σε αυτά από διακεκριμένους ξένους επιστήμονες.
• Χειρουργικά μηχανήματα που βελτιώνουν τις δυνατότητες των χειρουργών να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα χειρουργικά τους περιστατικά.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της όρασης. Το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται απρόσκοπτα τα τελευταία 10 χρόνια, αποτελεί την μοναδική και ουσιαστικότερη πηγή μετεκπαίδευσης για τους Έλληνες οφθαλμίατρους, καθώς συγκεντρώνει διακεκριμένους ξένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, για να μεταλαμπαδεύσουν ότι καινούργιο έχει προστεθεί στον τομέα της αντιμετώπισης του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, τόσο στον φαρμακευτικό όσο και στον χειρουργικό τομέα. Επιπλέον προβάλλει και τιμά όλους τους Έλληνες οφθαλμιάτρους που ειδικεύονται στο αντικείμενο, προκειμένου να μπορέσουν οι νεώτεροι να τους συμβουλευτούν και να ωφεληθούν από την συμπυκνωμένη αυτή προσφορά εμπειρίας που τους προσφέρεται, μέσω διαλέξεων αλλά και κλινικών φροντιστηρίων. Τέλος, ενθαρρύνει τους νέους συναδέλφους που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό, να ετοιμάσουν ενδιαφέρουσες εργασίες και να τις παρουσιάσουν στο Συνέδριο, θεσπίζοντας ΒΡΑΒΕΙΑ στις καλύτερες εργασίες, που ισοδυναμούν με κάλυψη όλων των εξόδων των συγγραφέων τους, για παρακολούθηση των αντίστοιχων Πανευρωπαϊκών Συνεδρίων.

Η ΕΕΥΑ έχει σαν σκοπό τη διεύρυνση των σκοπών της και στην παροχή βοήθειας και συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας, ασθενείς με οφθαλμικές παθήσεις που καταλήγουν να έχουν πολύ χαμηλή όραση. Στο πεδίο αυτό οι δραστηριότητές της εκφράζονται με την διαρκή επιδίωξη εξασφάλισης στα μέλη της -για τους ασθενείς τους- παροχής βοηθητικού υλικού για
αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής τους ζωής και για την αναπλήρωση τομέων της ζωής που πλήττονται από την πάθησή τους.

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια αφορά στη δυνατότητα παρακολούθησης λογοτεχνικών έργων και θεατρικών παραστάσεων με τη βοήθεια ηχητικών μέσων. Σε μια προσπάθεια να συνδράμει την ευαίσθητη αυτή μερίδα των συνανθρώπων μας, η ΕΕΥΑ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τα δικαιώματα γνωστών λογοτεχνικών έργων, να τα ηχογραφήσει, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν σε φορητά ηλεκτρονικά μέσα και να μοιρασθούν αφιλοκερδώς σε ιατρούς-μέλη της ΕΕΥΑ και στους τελικούς αποδέκτες τους, άτομα με περιορισμένη όραση ή/και τυφλοί.

Με τον όρο ομιλούντα βιβλία εννοούμε τα ηχογραφημένα βιβλία, όπου η φωνή του αφηγητή – αναγνώστη έχει αποτυπωθεί ψηφιακά.Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με δυσκολία στην ΠΡΟΣΒΑΣΗ των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας από πανεπιστημιακά συγγράμματα έως τεχνικά εγχειρίδια και παιδικά βιβλία

Πηγη υγεια 360

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *