Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: “Πόλεμος” για το… Κυπελλάκι

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: "Πόλεμος" για το… Κυπελλάκι

Το τέταρτο ντέρμπι αιωνίων της σεζόν 2018/19 θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζουν ο κάθε ένας τα δικά του προβλήματα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Τα ψέματα τελείωσαν, η μικρή διακοπή για το ΕΚΟ All-Star Game 2019 πέρασε στην ιστορία και απόψε (20:00) στο παρκέ του ΟΑΚΑ θα μάθουμε ποια ομάδα θα ακολουθήσει τον νικητή του ζευγαριού Κύμη – ΠΑΟΚ (17:00) στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής (17/2 στις 17:00) στο Ηράκλειο Κρήτης. Παναθηναϊκός από τη μία, Ολυμπιακός από την άλλη, σε ακόμη ένα ντέρμπι αιωνίων, αυτή τη φορά ανάμεσα σε δύο "πληγωμένα θηρία" που αντιμετωπίζουν κάθε ένα τα δικά του προβλήματα. Αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά…

Οι πράσινοι βρίσκονται στην 12η θέση της EuroLeague 2018/19, δεν παίζουν καλό μπάσκετ μακριά από το γήπεδό τους και τουλάχιστον σε αυτό δεν θέλουν να δίνουν δικαιώματα αμφισβήτησης. Ο Ρικ Πιτίνο, όμως, δεν έχει στην διάθεσή του δύο σούτινγκ γκαρντ (Παππά – Λοτζέσκι), ο τρίτος (Λάνγκφορντ) είναι ανέτοιμος για ένα τέτοιο ντέρμπι κι ο τέταρτος (Κιλπάτρικ) δεν έχει εμπειρία από τόσο σκληρούς αγώνες. Την ίδια ώρα, η φροντ λάιν δεν έχει κορμί ικανό να αντιμετωπίσει τον Νίκολα Μιλουτίνοβ που έγραψε 18 πόντους και 18 ριμπάουντ στο ματς της 4ης Ιανουαρίου στο ΣΕΦ, ενώ ο Νικ Καλάθης είναι πολύ καταπονημένος από τα 30:48 που παίζει (!) στη EuroLeague.

Οι Πειραιώτες, από την άλλη, έχουν τον Κώστα Παπανικολάου ταλαιπωρημένο από τον πυρετό που ανέβασε μετά το All-Star Game της Θεσσαλονίκης, ο Αξέλ Τουπάν δεν θα αγωνιστεί καθώς βγήκε από το ρόστερ των εγχώριων διοργανώσεων, το σημαντικότερο πρόβλημά τους όμως είναι οι κλυδωνισμοί που δημιουργήθηκαν από την διαρροή του ηχητικού του Γιώργου Πρίντεζη.

Στον Ολυμπιακό υποστηρίζουν πως το ζήτημα διευθετήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες. Το αποψινό ματς είναι για εκείνους μια καλή ευκαιρία ώστε να πατήσουν το restart και με τον ενθουσιασμό του Μπριάντε Γουέμπερ να κοιτάξουν μετά από μέρες προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.

ΓΟΥΕΜΠΕΡ, Ο X-FACTOR ΤΟΥ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ

Ο Γουέμπερ προτιμήθηκε αντί του Τουπάν καθώς ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί τις λίγες επιλογές που έχει ο Ρικ Πιτίνο στα γκαρντ. Ο Αμερικανός έχει κάνει ελάχιστες προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, συνάντησε τους νέους συμπαίκτες του μετά την επιστροφή τους από το Τελ Αβίβ, όπως φαίνεται όμως θα έχει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ντέρμπι και θα κληθεί να μαρκάρει και τον Νικ Καλάθη και τον Σον Κιλπάτρικ τον οποίο άλλωστε γνωρίζει από το ΝΒΑ.

Το ερώτημα στη δική του περίπτωση είναι πως θα προφυλαχθεί από τα φάουλ και με τι κριτήρια θα διαιτητεύσουν οι Αναστόπουλος, Παναγιώτου, Μάνος. Θα αφήσουν τις επαφές; Θα τις σφυρίξουν από νωρίς για να κρατήσουν τις ισορροπίες και να διώξουν τη γκρίνια; Ο Γουέμπερ είναι παίκτης που βάζει συνεχώς το χέρι του στη μπάλα, θα έχει τρομερό πείσμα στο ντεμπούτο του και μένει να δούμε αν η δική του εμφάνιση μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ του Ολυμπιακού.

Γνωρίζοντας τι μπορούν να προσφέρουν αμυντικά οι Γουίλιαμς-Γκος, Σπανούλης, Στρέλνιεκς που έχουν τραβήξει φέτος το περισσότερο κουπί στην περιφερειακή γραμμή των ερυθρόλευκων, είμαστε σίγουροι πως αν ο Γουέμπερ μείνει 12-15 λεπτά στο παρκέ και δεν φορτωθεί με φάουλ, θα κάνει σημαντική δουλειά στο πίσω μέρος του γηπέδου.

ΧΑΜΗΛΟ ΣΚΟΡ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Η λογική λέει πως δεν θα δούμε ποιοτικό ντέρμπι, υψηλό σκορ, γρήγορο τέμπο και όμορφες φάσεις. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διανύουν μια "περίεργη" περίοδο, το σαραντάλεπτο θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό τον πρώτο τίτλο της σεζόν και αυτό το ματς θα μοιάζει περισσότερο με "κλεφτοπόλεμο" που θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα των δύο μονομάχων στην προσωπική άμυνα, τα ριμπάουντ και τις έξτρα κατοχές.

Πιτίνο και Μπλατ θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό, ο πρώτος θα προσπαθήσει να βγάλει από την εξίσωση τον Μιλουτίνοβ, ο δεύτερος τον Καλάθη. Τη διαφορά θα την κάνουν όμως ο Παπαπέτρου κι ο Μήτογλου, ο Στρέλνιεκς κι ο Πρίντεζης, ο Κιλπάρικ κι ο Γουίλιαμς-Γκος, ο Τόμας κι ο ΛεΝτέι. Από αυτούς θα κριθεί το ματς και όποια ομάδα έχει τους περισσότερους έτοιμους γι' αυτό το ντέρμπι, θα πάρει την νίκη και την πρόκριση στον τελικό της Κυριακής.

Η πνευματική προετοιμασία είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε play και οποιαδήποτε στρατηγική σε τέτοια ντέρμπι. Ο Πιτίνο κι ο Μπλατ θα έχουν σίγουρα κάποια τρικ στο μυαλό τους, δεν θα βάλουν όμως νέα στοιχεία σε αυτό το ματς. Θα στηριχθούν στην άμυνα, στην ένταση και στην καταστροφή του παιχνιδιού του αντιπάλου ώστε να κερδίσουν λίγο χρόνο πριν από την τελική ευθεία της σεζόν.

Ο νικητής θα έχει νέα αποστολή το απόγευμα της Κυριακής, ο ηττημένος θα έχει μία εβδομάδα για να γεμίσει τις μπαταρίες του πριν από την 23η αγωνιστική της EuroLeague. Και οι δύο έχουν αρκετά να κερδίσουν και αρκετά να χάσουν, όσα λέγονται περί "αδιαφορίας" για το… κυπελλάκι είναι αστεία και ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ντέρμπι αιωνίων που ένας εκ των δύο θα αφήσει.

Ευχή όλων είναι ο αποψινός ημιτελικός να ξεκινήσει, να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, χωρίς γκρίνια για την διαιτησία, χωρίς εντάξεις εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Ουδείς μπορεί να είναι πραγματικά αισιόδοξος, στο τέλος της ημέρας όμως κάθε φίλος του μπάσκετ κρατάει αυτά που θέλει και πετάει στα σκουπίδια όσα τον ενοχλούν.

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *