Πανικός στην Τουρκία: Στους 39 οι νεκροί από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη – 16 από τα θύματα είναι ξένοι (φωτό, βίντεο)

1ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ

Για ακόμη μια φορά η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, καθώς λίγο μετά την έλευση του νέου έτους σημειώθηκε χτύπημα στο κοσμοπολίτικο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 69. Στο φως της δημοσιότητας έχει έρθει βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της εισβολής του δράστη στο κλαμπ και τους πυροβολισμούς κατά του αστυνομικού και ενός πολίτη

Η Daily Mail, μάλιστα, έχει δημοσιεύσει ένα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει τον ένοπλο, ο οποίος ακόμη αναζητείται.

Πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ σύμφωνα με τις Αρχές Τουρκίας έχουν ανανωριστεί 21 θύματα εκ των οποίων οι 15 ή 16 είναι ξένοι.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, δήλωσε ότι ο ένοπλος πυροβόλησε έναν αστυνομικό και έναν πολίτη, τους οποίους και σκότωσε, πριν μπει στο κλαμπ Reina, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Ορτακιόι στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, γύρω στις 01:30 τοπική ώρα και ανοίξει πυρ αδιακρίτως.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το νέο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι πολλοί θαμώνες του νυχτερινού κέντρου πηδούσαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του δράστη της επίθεσης, που φορούσε στολή Άγιου Βασίλη.

Συγκλονίζει η μαρτυρία του Σεφά Μποϊντάς, ποδοσφαιριστή της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Πόλης, που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο κλάμπ και που προσπαθούσε να ξεφύγει από το χάος και τον θάνατο που έσπερνε ο ένοπλος που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη .

Όπως ο ίδιος περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο «ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν»

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Σεφά Μποϊντάς

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

«Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω», λέει. «Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά».

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ’ αυτόν τον τρόπο», προσθέτει ενώ είναι φανερό πως βρίσκεται ακόμα σε σοκ.

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους», λέει.

Αν και οι Αρχές κάνουν λόγο για έναν «τρομοκράτη», πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν για «τουλάχιστον έναν» δράστη μεταμφιεσμένο σε Άγιο Βασίλη. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι «ο τρομοκράτης» εξακολουθεί να διαφεύγει.

Μέσα στη ντισκοτέκ Reina την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι, σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τη Daily Mail ο δράστης κατά τη διάρκεια της επίθεσης άναψε καπνογόνο, με ηρεμία ξαναγέμισε το καλάσνικοφ που κουβαλούσε και συνέχισε να πυροβολεί αδιακρίτως το πλήθος που γιόρταζε τον ερχομό του νέου έτους.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχαν σχέδια για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μεμέτ Κοτζαρσλάν, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Reina.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας. Επιβλήθηκαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας εδώ 7-10 μέρες πριν. Και λοιπόν; Έγινε», είπε ο Κοτζαρσλάν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Η επίθεση στο κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης είχε πολλά κοινά στοιχεία με το μακελειό που προκάλεσαν τζιχαντιστές στο θέατρο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρής ηλικίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *