Παραλίγο κατάρριψη τουρκικού ελικοπτέρου από την ελληνική φρουρά στην Ρω – Εξαπολύθηκαν πυρά όταν παραβίασε τον ΕΕΧ

Mία ακόμα τουρκική πρόκληση είχαμε στο Αιγαίο η οποία κατέληξε σε χρήση πυρών από τις ελληνικές δυνάμεις, με αναγνωριστική πτήση πάνω από το νησί της Ρώ στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, την οποία πραγματοποίησε τη νύχτα τουρκικό ελικόπτερο θέτοντας σε συναγερμό την φρουρά που υπηρετεί στο νησί, αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου.

Το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρό καθώς η στρατιωτική φρουρά φέρεται να αντέδρασε με τροχιοδεικτικά προς εκφοβισμό και με απειλή άμεσης κατάρριψης και το τουρκικό ελικόπτερο στη συνέχεια κινήθηκε ανατολικά-νοτιοανατολικά φεύγοντας από την περιοχή.

Eίναι η πρώτη φορά που έχουμε θερμό επεισόδιο καθώς υπάρχει χρήση πυρών και η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά έδειξε αποφασισμένη τουλάχιστον να απαντήσει δυναμικά

Επισημαίνεται πώς παρόμοια πτήση είχε γίνει και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από ελικόπτερο την Τουρκικής Ακτοφυλακής. Τότε όμως έγινε κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ το χθεσινό που έλαβε χώρα στις 22:35 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα ήταν πολύ πιο ανησυχητικό καθώς δεν ήταν εφικτό να αναγνωριστεί εάν το ελικόπτερο άνηκε στην Ακτοφυλακή ή στον τουρκικό Στρατό.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου βρίσκεται στο στόχαστρο των Τούρκων, όπως άλλωστε τα Ίμια, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και βεβαίως πιο βόρεια, στο Αιγαίο, η νήσος Παναγιά και οι Οινούσσες.

Σημειώνεται ότι πέρσι πάλι πασχαλινές ημέρες η ελληνική πλευρά είχε τοποθετήσει φρουρά στη νήσο Παναγιά στις Οινούσσες επειδή υπήρχαν πληροφορίες για αποβατική ενέργεια των Τούρκων

Όλες αυτές οι περιοχές βρίσκεται στις ζώνες «υψηλού κινδύνου» για την πρόκληση θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Αλλά και από το ΓΕΕΘΑ έχουν εκπονηθεί σχέδια για το πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιδράσουν σε κάθε περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που στοχοποιεί συνήθως η Τουρκία είναι τρεις. Η μία είναι στο κεντρικό Αιγαίο και πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή κοντά στα νησιά των Οινουσσών – Χίου – Λέσβου. Κι αυτό γιατί αν έθετε υπό τον έλεγχό της μια νησίδα, όπως η Παναγιά κοντά στις Οινούσσες, θα δημιουργούσε ισχυρό τετελεσμένο το οποίο θα χρησιμοποιούσε για να καθίσει την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση.

Το δεύτερο ύποπτο σημείο για θερμό επεισόδιο είναι η ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Εκεί που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις. Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι συχνά βρίσκονται σε συνθήκες άτυπου ναυτικού αποκλεισμού εκ μέρους των Τούρκων.

Η τρίτη επίμαχη περιοχή είναι το Καστελόριζο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα τελεί διαρκώς κάτω από ένα ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό με τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις στην περιοχή και φυσικά να διατηρούν το επίπεδο της έντασης ψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος της μόνιμης σχεδόν παρουσίας ελληνικών υποβρυχίων στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Το Καστελόριζο επίσης αν μπορούσαν οι Τούρκοι θα ήθελαν να το «εξαφανίσουν» από τον χάρτη κι αυτό γιατί με την ΑΟΖ του αποκλείει την Τουρκία από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και την περιορίζει στις στενές τουρκικές ακτές.

Το περιστατικό αναφέρει και ο Αθανάσιος Δρούγος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *