Παραμένουν υψηλά τα κόκκινα δάνεια προειδοποιεί η Moody’s

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τράπεζες

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η μείωση του ακόμα υψηλού επιπέδου των κόκκινων δανείων, ενώ «αγκάθι» παραμένουν οι υψηλοί αναβαλλόμενοι φόροι. Αυτό είναι το «μήνυμα» που στέλνει ο οίκος Moody’s για τον κλάδο, μετά την ολοκλήρωση της περιοδικής εξέτασης των αξιολογήσεών του. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ χρηματοδότησης, μέσω της αύξησης των καταθέσεων, της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών στο άμεσο μέλλον. Αν και αυτή η εξέταση της Moody’s δεν αποτελεί μια διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών, ωστόσο δίνει μια εικόνα για τις ανησυχίες και τις προσδοκίες που έχει ο οίκος για τις συστημικές τράπεζες.

Ετσι, σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η αξιολόγηση Caa2 που δίνει ο οίκος, όπως επισημαίνει, αντανακλά την άμεση πρόκληση της ελληνικής τράπεζας για τη μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs, σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα. Πάντως, όπως αναφέρει, τα επίπεδα κεφαλαίου της Πειραιώς είναι άνετα πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και στηρίζονται από την πρόσφατη έκδοση του Tier 2 ομολόγου, αν και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του κεφαλαίου.

Για την Εθνική Τράπεζα, η άμεση πρόκληση είναι επίσης η μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs. Η αξιολόγηση της Εθνικής Caa1 λαμβάνει υπόψη τα επαρκή κεφάλαια που έχει η τράπεζα τα οποία υποστηρίζονται και από την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου Tier 2, αν και επίσης διατηρεί υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που ο οίκος θεωρεί ως χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια. Το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης την πιθανότητα επιστροφής της ΕΤΕ στη βιώσιμη κερδοφορία το 2019-2020, χάρη στις χαμηλότερες επιβαρύνσεις από τα κόκκινα δάνεια και τις αυξημένες χορηγήσεις. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η Moody’s αναφέρει πως η αξιολόγηση Caa1 αντανακλά επίσης την άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει η τράπεζα για τη μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs. Πάντως, το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση των NPEs, βοηθώντας την τράπεζα να επιτύχει τους στόχους της δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Οι κεφαλαιακοί δείκτες της είναι επαρκείς σε σχέση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, αν και με υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

Και για την Alpha Bank η άμεση πρόκληση είναι μείωση των ακόμη υψηλών NPEs, αναφέρει ο οίκος, γεγονός που αντανακλάται στην αξιολόγηση Caa1. Οπως πάντως τονίζεται, η τράπεζα έχει υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, με τον δείκτη CET 1 να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της τράπεζας περιέχουν ένα υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, το οποίο θεωρείται κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *