Περιμένοντας την αναστασή τους! Ρωσικό εργαστήριο καταψύχει νεκρούς από όλο τον κόσμο(Βίντεο)

Πόσο στοιχίζει η συντήρηση εγκεφάλου και σώματος

Σε έναν μικρό βιομηχανικό χώρο περίπου 66 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, ο 38χρονος Ντανίλα Μεντβέντεφ έχει δημιουργήσει μια εγκατάσταση που πολλούς, ίσως να τους ξένιζε.

Ο Μεντβέντεφ, φουτουριστής και πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας KrioRus ασχολείται με την κρυογονική, το πάγωμα δηλαδή των νεκρών ανθρώπων προκειμένου να επανέλθουν στη ζωή στο μέλλον. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2006.

Στο βιομηχανικό κτήριο που έχει κατασκευάσει υπάρχουν τα παγωμένα σώματα 64 Ρώσων, αλλά και κάποιων Αυστραλών, Αμερικανών, Ιταλών και Ισραηλινών. Τα σώματα είναι βουτηγμένα σε υγρό άζωτο που βρίσκεται σε κρυσταλτικές κάψουλες. Μάλιστα, στον ίδιο χώρο «φιλοξενούνται» και μερικά κατοικίδια ζώα.Τα σώματα είναι τοποθετημένα σε κάθετα δοχεία ενώ η θερμοκρασία στην οποία αποθηκεύονται είναι οι —196 βαθμοί.

Οι τοίχοι του βιομηχανικού χώρου είναι διακοσμημένοι με τις σημαίες των ανθρώπων, τα σώματα των οποίων βρίσκονται εκεί.

Στο εργαστήριο της εταιρείας KrioRus
Στο εργαστήριο της εταιρείας KrioRus

Η διαδικασία πάντως, περιλαμβάνει, όπως μπορεί κανείς να φανταστεί και αρκετή γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, κάθε άνθρωπος που θέλει να επανέλθει στη ζωή μετά τον θάνατό του, θα πρέπει να ενημερώνει το κράτος και την οικογένειά του για την απόφασή του να υποβληθεί στη διαδικασία της κρυογονικής.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη διαθήκη του ανθρώπου που πρόκειται να πεθάνει.

Επίσης όμως, το πρόσωπο που θα καταψυχθεί θα πρέπει να έχει υπογράψει προηγουμένως συμβόλαιο με την εταιρεία κρυογονικής όπου θα ξεκαθαρίζεται ο ακριβής τρόπος που θα γίνει η διαδικασία.

Το κόστος των υπηρεσιών της KrioRus ανέρχεται στα 18.000 δολάρια για τη συντήρηση του εγκεφάλου και στα 36.000 δολάρια για ολόκληρο το σώμα.

Η εταιρεία καλύπτει πάντως όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Η διαδικασία της κρυογονικής πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μετά τον θάνατο. Αν ο γιατρός είναι προετοιμασμένος, μπορεί να προχωρήσει στις διαδικασίες εντός της κλινικής στην οποία ο ασθενής πέρασε τις τελευταίες στιγμές του. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί να βρίσκεται στον χώρο εξειδικευμένο πρόσωπο της εταιρείας ώστε να αναλάβει τη μεταθανάτια διαδικασία.

Πάντως δεν αρκεί η τοποθέτηση ενός σώματος σε κρύο περιβάλλον, καθώς, όπως εξηγεί ο Μεντβέντεφ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρυσταλοποίηση των κυττάρων και των ιστών του σώματος, με αποτέλεσμα να καταστραφούν όταν το σώμα αποψυχθεί.

Για τον λόγο αυτό η διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι η αφαίρεση του αίματος από το σώμα και η έγχυση ενός ειδικού διαλύματος που περιέχει γλυκερίνη και άλλες ουσίες, στις φλέβες και τις αρτηρίες του νεκρού.

Στη συνέχεια ο νεκρός καταψύχεται στους 0 βαθμούς Κελσίου και αργότερα στους —40. Όταν τελικά η θερμοκρασία φτάσει τους —80, τότε ο νεκρός μπορεί να τοποθετηθεί στην κάψουλα όπου θα φτάσει στους —196 βαθμούς Κελσίου.

Αναφερόμενος στο ερώτημα που προκύπτει από τον εγκεφαλικό θάνατο ενός ανθρώπου, ο Μεντβέντεφ τονίζει ότι «σχεδόν όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι ζωντανά και όλες οι δομές συντηρούνται. Άρα αν στηριχθείς σε μια απλή ανάνηψη και όχι στην κρυογονική, θα πεθάνεις. Όμως αν πιστεύεις ότι στο μακρινό μέλλον θα υπάρχουν νέες τεχνολογίες, τότε ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι πρόβλημα».

Πάντως ο Μεντβέντεφ τονίζει ότι η κρυογονική αφορά μόνο τους ανθρώπους των οποίων ο θάνατος μπορεί να προβλεφθεί, στο σπίτι ή στο νοσοκομείο.

«Αυτοί που προσέχουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα και διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν επικαθήσεις στα τοιχώματα των αγγείων έχουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα», εξηγεί ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επαναφοράς κάποιου ανθρώπου στη ζωή, ο Μεντβέντεφ τονίζει ότι ένα μεγάλο μέρος στην τεχνολογική πορεία για να γίνει αυτό δυνατό έχει ήδη διανυθεί. Παρόλα αυτά πολλές ερωτήσεις δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.

«Μόνο ο εγκέφαλός μας έχει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια νευρώνες και 100 δισεκατομμύρια κύτταρα. Κάθε νευρώνας έχει περίπου 10 δισεκατομμύρια πρωτεΐνες και οι επιστήμονες πρέπει να ελέγξουν αυτή την περίπλοκη δομή για λάθη και μετά να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα μέρη που έχουν υποστεί ζημιές», εξηγεί.

Το εργαστήριο της εταιρείας KrioRus
Το εργαστήριο της εταιρείας KrioRus

Στο πολύ ενδιαφέρον ερώτημα πάντως σχετικά με το αν η κρυογονική συμφωνεί με τη θρησκεία, ο Μεντβέντεφ εξηγεί ότι η «πίστη στην Ανάσταση είναι μάλλον ο πυλώνας της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού γενικά. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Ιησούς είπε ότι όχι μόνο ο Ίδιος, αλλά και οποιοσδήποτε πιστεύει και θέλει, μπορεί να το κάνει».

Από τότε που γεννήθηκε ο πολιτισμός, ο άνθρωπος πάντα σκεφτόταν την αθανασία και πάντα αναρωτιέται αν ο άνθρωπος στο παρελθόν ήταν αθάνατος και στη συνέχεια έχασε αυτό το προνόμιο, ή αν η αθανασία δεν υπάρχει και πρέπει εμείς να τη βρούμε», καταλήγει ο Μεντβέντεφ.

ΠΗΓΗ:sputnik

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *