Πριν μαγειρέψετε το κοτόπουλο,βάλτε το στην κατάψυξη!!

1Εάν θέλετε να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις από το κοτόπουλο, φροντίστε να το καταψύχετε εντελώς και να το ξεπαγώνετε προσεκτικά πριν το μαγειρέψετε, συνιστά μία βρετανίδα ειδικός.

Η τακτική αυτή μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις αποικίες ενός βακτηρίου που αφθονεί στα ωμά πουλερικά και μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο κατά το πλύσιμο του νωπού κοτόπουλου κάτω από τη βρύση ή με την κατανάλωσή του μισοψημένου.

Το μικρόβιο αυτό είναι το καμπυλοβακτήριο, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (ηλικίες κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων.

Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο συνήθως εκδηλώνεται δύο έως πέντε ημέρες έπειτα από τη μόλυνση και προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας, σύμφωνα με την βρετανική Αρχή για τα τρόφιμα (την Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων ή FSA).

Η FSAείχε εκδώσει στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωση, με την οποία συνιστούσε στους καταναλωτές να μην πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν, διότι η συνήθεια αυτή διασπείρει το καμπυλοβακτήριο στα χέρια, τα ρούχα τους, το νιπτήρα και τις επιφάνειες της κουζίνας.

Τώρα, η δρ Φρίντα Γιόργκενσεν, Μικροβιολόγος Δημοσίας Υγείας του βρετανικού κυβερνητικού οργανισμού Public Health England (PHE), επανέρχεται στο θέμα συνιστώντας να μην μαγειρεύουμε ποτέ κοτόπουλο, εάν πρώτα δεν το αφήσουμε λίγες ημέρες στην κατάψυξη.

Όπως δήλωσε στον βρετανικό Τύπο, η κατάψυξη του πουλερικού αποτελεί πρόσθετο μέτρο προστασίας στο καλό μαγείρεμά του.

«Η κατάψυξη μειώνει σημαντικά τον αριθμό των κυττάρων του καμπυλοβακτηρίου που υπάρχουν στο κοτόπουλο», είπε. «Υπολογίζουμε ότι η μείωση αυτή φτάνει στο 90% και, σε συνδυασμό με την προσεκτική απόψυξη και το καλό μαγείρεμα του πουλερικού στη συνέχεια, μπορεί να ασκήσει τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία της δημόσιας Υγείας».

Και πρόσθεσε πως παρότι το ίδιο βακτήριο μπορεί να περιέχουν και η γαλοπούλα και τα άλλα πουλερικά, δύσκολα μολύνεται κάποιος από αυτά επειδή η δική τους επεξεργασία απαιτεί να καταψυχθούν πριν μεταφερθούν στους χώρους πώλησης, οπότε σκοτώνονται τα περισσότερα από τα μικρόβια που φέρουν.

Το καμπυλοβακτήριο μαζί με τη σαλμονέλα προκαλούν τα περισσότερα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από πουλερικά.

Πηγη τα νεα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *