Πριν τα πετάξετε, σκεφτείτε – 10 νέες χρήσεις για παλιά αντικείμενα!

Απλά, καθημερινά αντικείμενα στο σπίτι που εκ πρώτης όψης δείχνουν να μη χρησιμεύουν σε τίποτα όταν χαλάσουν, μπορούν κάλλιστα να μεταμορφωθούν σε χρήσιμα αξεσουάρ εν ριπή οφθαλμού.

Εν μέσω άλλωστε οικονομικής κρίσης, το πέταγμά τους μόνο πολυτέλεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να διαθέσετε ελάχιστο από τον ελεύθερό σας χρόνο και αρκετή φαντασία για να τους δώσετε νέα πνοή.

1) Τηλεφωνικοί κατάλογοι!

Παραδόξως συνεχίζουν να μοιράζονται, αλλά πλέον ολοένα και λιγότερος κόσμος τους χρησιμοποιεί. Αποτέλεσμα να πιάνουν χώρο, χωρίς λόγο. Κάντε τους λοιπόν την… χάρη και μετατρέψτε τους σε εντυπωσιακές και πρακτικές μολυβοθήκες για το γραφείο, την κουζίνα ή το δωμάτιο των παιδιών.

2) Αυγοθήκες!

Άμα φάτε τα αυγά, είναι κρίμα να πετάξετε και τα… καλάθια τους! Οι αυγοθήκες μπορούν να μεταμορφωθούν εύκολα σε ένα σωρό χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι. Αφού καθαρίσετε την θήκη των αυγών που έχετε ήδη καταναλώσει, μπορείτε να την μετατρέψετε σε μαγειρικά «καλούπια» για να ψύξετε ζύμη, muffins, ζελέ φρούτων, μέχρι και κεφτεδάκια. Επίσης, μπορείτε να τις βάψετε και να τις χρησιμοποιήσετε για να τακτοποιήσετε (επιτέλους) σε ένα μέρος όλα εκείνα τα μικρά αντικείμενα (συνδετήρες, δαχτυλίδια, κοσμήματα κτλ.) που έχουν την κακή συνήθεια να εξαφανίζονται συχνά πυκνά χαλώντας σας την διάθεση. Αν πάλι θέλετε να ασχοληθείτε με την κατ’ οίκον κηπουρική, τότε οι αυγοθήκες είναι ιδανικές για να φυτέψετε σπόρους και να μεγαλώσετε τα λιλιπούτεια φυτά σας μέχρι να τα μεταφυτέψετε. Απλά αν οι θήκες είναι χάρτινες και όχι πλαστικές, ντύστε το εσωτερικό του κάθε χωρίσματος με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην καταστραφούν από το νερό.

3) Ρολό κουζίνας!

Εν τέλει οι χρήσεις του είναι πολύ περισσότερες αφού τελειώσει το χαρτί του παρά πριν! Ενδεικτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρολό της κουζίνας για να αποθηκεύσετε μέσα σε αυτό τις πλαστικές σας σακούλες για ώρα ανάγκης, να τυλίξετε εκεί τα μακριά καλώδια συσκευών που πάντα μπερδεύονται και σας ταλαιπωρούν κάθε φορά για να τα ξεμπλέξετε, να αποθηκεύσετε διπλώματα και πολύτιμα έγγραφα διατηρώντας τα ατσαλάκωτα ή ακόμα και να φτιάξετε μια αυτοσχέδια… ντουντούκα! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα μικρότερα χαρτόνια από τα ρολά της τουαλέτας, τα οποία μπορούν να μετατραπούν εύκολα και γρήγορα σε… χώρους συγκέντρωσης για κάθε λογής λαστιχάκια, τσιμπιδάκια και βραχιόλια στον χώρο του μπάνιου.

4) Κουτιά από χαρτομάντιλα!

Τα άδεια κουτιά από επιτραπέζια χαρτομάντιλα μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε εύχρηστες θήκες για πλαστικές σακούλες ή για ξεσκονόπανα και φυσικά μπορείτε να απελευθερώσετε τον… καλλιτέχνη που κρύβεται μέσα σας και να τα «ντύσετε» με αυτοκόλλητο πλαστικό ή ύφασμα της αρεσκείας σας ή να τα ζωγραφίσετε έτσι ώστε να ταιριάζουν με τον χώρο στον οποίο θα τα τοποθετήσετε. Τέλος, χρησιμοποιώντας κολλητική ταινία διπλής όψης, μπορείτε να τα κολλήσετε στο εσωτερικό μέρος ενός ντουλαπιού για ακόμα μεγαλύτερη ευχρηστία.

5) Γυάλινα Βαζάκια!

Αν τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού ή οι μαρμελάδες είναι το φόρτε σας, τότε τα άδεια γυάλινα βαζάκια ή μπουκαλάκια μπορούν να γίνουν τα ιδανικά δοχεία για να αποθηκεύσετε τις γλυκές δημιουργίες σας. Δοκιμάστε να φτιάξετε και χρωματιστά ταμπελάκια για το καθένα, ώστε αφενός να τα ξεχωρίζετε, αφ’ ετέρου να δώσετε… χρώμα στη κουζίνα σας!

6) Κάλτσες!

Είτε έπεσαν μέσα σε… μαύρη τρύπα και έχασαν το ζευγάρι τους, είτε σκίστηκαν και δεν μπορείτε πλέον να τις φορέσετε, οι κάλτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως μέσα στο σπίτι. Αρχικά, είναι πολύ βολικές για ξεσκόνισμα καθώς μπορείτε να τις περάσετε στο χέρι σας και να ξεσκονίσετε με λεπτομέρεια επιφάνειες στις οποίες ένα απλό πανί δεν φτάνει. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε με αυτές μικρά πουγκιά μέσα στα οποία θα φυλάξετε μικροαντικείμενα για να μη χαθούν ή να τις γεμίσετε με αρωματικά ποτ πουρί, να τις ράψετε από παντού και να τις τοποθετήσετε σε συρτάρια με ρούχα για να μυρίζουν ωραία.

7) Πετσέτες!

Οι παλιές σας πετσέτες μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε καθαριστικό πανί για το σπίτι ή το αυτοκίνητο, όπως πιθανώς ήδη θα ξέρετε, αλλά και όχι μόνο. Μπορείτε να τις κόψετε σε μικρά πετσετάκια για να καθαρίσετε το μωρό, να τις γεμίσετε με ένα απλό σφουγγαράκι και να τη μετατρέψετε σε κουκλάκι – σφουγγάρι για το μπάνιο, να τις κάνετε… μπουρνούζι ή ακόμα και να φτιάξετε με αυτές μαξιλαροθήκες, κόβοντάς τες στις διαστάσεις των μαξιλαριών και ράβοντας φερμουάρ στις δύο πλευρές.

8) Καμένες λάμπες!

Αντί να τις ανακυκλώσετε ή (ακόμα χειρότερα) να τις πετάξετε, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ώστε να αναβαθμίσετε διακοσμητικά το σπίτι. Πώς; Μεταμορφώνοντάς τες σε πρωτότυπα κεράκια. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο και χωρίς να σπάσετε το γυαλί, ξεκολλήστε το πάνω μεταλλικό μέρος της λάμπας. Ύστερα, με ένα πολύ λεπτό τρυπάνι ή οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο, ανοίξτε στο κέντρο του μια τρύπα από την οποία να χωράει να περάσει το φυτίλι. Γεμίστε την λάμπα με φωτιστικό παραφινέλαιο, τοποθετήστε ξανά το μεταλλικό της μέρος μαζί με το φυτίλι στην θέση του και με κόλλα και θερμοκολλητικό πιστόλι σταθεροποιήστε την πάνω σε μια οποιαδήποτε ξύλινη ή μεταλλική βάση.

Μια ακόμη ιδέα είναι να βάλετε λίγο νεράκι και να τις μετατρέψτε σε πολύχρωμα “γλαστράκια”! Στολίστε το μπαλκόνι σας και εντυπωσιάστε!

9) Μεταλλικά κουτιά και κονσέρβες!

Τα μεγάλα μεταλλικά κουτιά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε γλαστράκια, αρκεί να τα καθαρίσετε και να τα βάψετε με χρώματα της αρεσκείας σας. Μετά μπορείτε να φυτέψετε σε αυτά οτιδήποτε θέλετε: από κάθε λογής μυρωδικά, μέχρι πολύχρωμα λουλούδια για τον πάγκο της κουζίνας σας. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει αισθητικά. Τα πιο μικρά κονσερβοκούτια είτε στη φυσική τους μορφή, είτε βαμμένα σε έντονα χρώματα, μπορούν να γίνουν οι τέλειες μολυβοθήκες, επιτραπέζιες θήκες για χαρτοπετσέτες, κουτιά για τα καλλυντικά σας ή ανθοδοχεία. Αυτοσχεδιάστε!

10) Ραγισμένα ποτήρια και παλιά μαχαιροπήρουνα!

Πριν τα πετάξετε, σκεφτείτε μήπως το σπίτι σας χρειάζεται επιπλέον κρεμάστρες ή… κηροπήγια. Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορείτε να λυγίσετε τα χαλασμένα πιρούνια ή κουτάλια και να τα βιδώσετε στον τοίχο για να κρεμάτε πετσέτες ή κουζινικά σκεύη, ενώ μπορείτε και να τα βάψετε με σπρέι για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα ραγισμένα ποτήρια θα τα γεμίσετε μέχρι τη μέση με χοντρό αλάτι και θα βυθίσετε μέσα του ένα κεράκι, μετατρέποντάς τα σε πρωτότυπα κηροπήγια. Αν θέλετε να κρύψετε τα ραγίσματά τους, μπορείτε να ζωγραφίσετε την επιφάνεια με ένα λεπτό πινέλο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *