Προειδοποίηση από Φ. Γεννηματά για εκλογικό νόμο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με νέα διμέτωπη επίθεση κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απαντώντας και στα «μηνύματα» του Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξή του την Κυριακή, η Φώφη Γεννηματά έκλεισε χθες, με την ομιλία της στο «Βελλίδειο», τη διήμερη επίσκεψή της στη ΔΕΘ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο (που είχε ως αποδέκτη κυρίως τη Χαρ. Τρικούπη). «Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι», ανέφερε η κ. Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι «δεν είναι ώρα για παιγνίδια που οδηγούν σε διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι αποσυνδέει τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου από τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς τις 200 ψήφους για άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής, «η επόμενη κάλπη θα είναι διπλή».

Με τη χθεσινή της αναφορά, η κ. Γεννηματά εξέπεμψε και πάλι το μήνυμα προς το Μαξίμου ότι η παράταξη δεν θα υπογράψει «λευκή επιταγή» για το συγκεκριμένο θέμα, θέτοντας συγκεκριμένους όρους για τη μορφή της «πριμοδότησης» του πρώτου κόμματος.

Βασικό άξονα της ομιλίας της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε εκ νέου η απόπειρα «ταύτισης» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη περί «μη μετατροπής της Βουλής σε βιομηχανία εξεταστικών» (σχετικά με τη διερεύνηση του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «ομερτά» και «ενοχικό πολιτικό deal», κατηγορώντας τις δύο πλευρές για «από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών τους», την περίοδο 2004-2009 και τους πρώτους μήνες του 2015 αντίστοιχα.

Στο παραπάνω πλαίσιο, κατηγόρησε Πειραιώς και Κουμουνδούρου ότι στοχοποιούν συνειδητά το Κίνημα Αλλαγής «ως βολικό αντίπαλο», την ώρα που, όπως υπονόησε, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να παρουσιαστούν ως κόμματα με ροπή προς τον κεντρώο χώρο. «Οι όψιμες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν κάνουν τη δεξιά κέντρο. Ερχεται δεύτερος μετά τον κ. Τσίπρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά, ενώ, στρεφόμενη προς τον τέως πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε ότι «νοιάστηκε περισσότερο να διαλύσει την Κεντροαριστερά, παρά να την ενστερνιστεί, όπως σήμερα διατείνεται».

Αξιοσημείωτο, αν και αναμενόμενο βάσει όσων διαρρέονταν από τη Χαρ. Τρικούπη, είναι το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έκανε καμία αναφορά στα εσωκομματικά ζητήματα, παρότι βρίσκονται στον πυρήνα της επικαιρότητας. Διαφάνηκε έτσι και η πρόθεσή της να πέσουν οι τόνοι, έπειτα από μια έντονη εβδομάδα, αλλά και ενόψει των διαδοχικών συνεδριάσεων των εκτελεστικών οργάνων που έπονται.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *