Προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για κυβερνοαπειλές από κινεζικά drones

Προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για κυβερνοαπειλές από κινεζικά drones

REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Προειδοποίηση πως τα κινεζικής προέλευσης drones μπορεί να αποτελούν απειλή κυβερνοασφαλείας για αμερικανικές εταιρείες και άλλους οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν, εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το BBC, η εν λόγω οδηγία δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο τονίζει πως αυτοί που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη για αποστολές που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια ή με κρίσιμες υποδομές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η κινεζική DJI ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για να προστατέψει τα δεδομένα των πελατών της. «Δίνουμε στους πελάτες μας πλήρη έλεγχο ως προς το πώς συλλέγονται τα δεδομένα τους, αποθηκεύονται και μεταδίδονται» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. «Για πελάτες των κλάδων της κυβέρνησης και των κρίσιμων υποδομών που απαιτούν επιπλέον ασφάλεια, παρέχουμε drones που δεν μεταδίδουν δεδομένα στη DJI ή μέσω του Ίντερνετ, και οι πελάτες μας μπορούν να θέσουν σε ισχύ όλα τα προληπτικά μέτρα που συστήνει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας».

Στη DJI αντιστοιχεί πάνω από το 70% της αμερικανικής αγοράς drones που κοστίζουν πάνω από 500 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Skylogic. H επίσης κινεζική Yuneec ανακοίνωσε και αυτή ότι παρέχει στους χρήστες της πλήρη έλεγχο επί των δεδομένων τους. «Όλα μας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μοιράζονται δεδομένα τηλεμετρίας ή οπτικά δεδομένα με εσωτερικούς ή εξωτερικούς φορείς» είπε ο Κρις Χιουν, αντιπρόεδρος business development της εταιρείας. «Ανεξαρτήτως του ποιος είσαι- κρατική αρχή, εταιρεία ή ιδιώτης- τα δεδομένα drone από το drone της Yuneec που έχετε θα παραμένουν πάντα δικά σας».

Η οδηγία αυτή εκδόθηκε τη Δευτέρα από τη Cybersecurity and Infrastructure Security Agency των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, που ήταν το πρώτο που ανέφερε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σοβαρούς προβληματισμούς για οποιοδήποτε προϊόν τεχνολογίας στέλνει αμερικανικά δεδομένα στην επικράτεια ενός απολυταρχικού κράτους το οποίο επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών του να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, ή καταχράται αυτή την πρόσβαση» αναφέρεται σε σχετικό memo, σύμφωνα με το CNN.

Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της αντιπαράθεσης για τη Huawei, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εκφράζουν τέτοιους προβληματισμούς: Τον Αύγουστο του 2017 ο αμερικανικός στρατός είχε απαγορεύσει τη χρήση drones της DJI λόγω απροσδιόριστων ανησυχιών κυβερνοασφαλείας, ενώ τον ίδιο μήνα η US Immigration and Customs Enforcement (ICE) είχε εκφράσει ανησυχίες περί πιθανής παροχής στην κινεζική κυβέρνηση πληροφοριών για κρίσιμες αμερικανικές υποδομές και δεδομένων των υπηρεσιών επιβολής νόμου.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *