Προς εξίσωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων με εμπορικές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς από το 2020, καθώς η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προχωρεί στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ενώ εντάσσει στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα. Οπως τονίζεται στο προσχέδιο, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες θα συμβάλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας όπου τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που έως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη.

Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Με τον εξορθολογισμό, ωστόσο, του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το 2020 να εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα είναι σαρωτικές, καθώς από το 2018 καταγράφονται σημαντικές ανατροπές λόγω Airbnb και «χρυσής βίζας». Οι τιμές πώλησης στο κέντρο της Αθήνας και στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν πάρει την ανιούσα και είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθούν και οι τιμές ζώνης στο Παγκράτι, στους Αμπελοκήπους, στο Μετς κ.λπ. Οπως προκύπτει από πρόσφατες μελέτες, οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας καταγράφουν αύξηση μεγαλύτερη του 30%.

Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα προτείνει:

• Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών.

• Την τυποποίηση, με βάση τα ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα, της διαδικασίας εκτιμήσεων από τους ιδιώτες εκτιμητές.

• Τέλος στο σύστημα των ενδεικτικών τιμών για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων βάζει το υπουργείο Οικονομικών, εντάσσοντας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 περισσότερες από 7.000 περιοχές. Συγκεκριμένα, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα προχωρήσει:

• Στην επέκταση της κάλυψης των ζωνών του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός σχεδίου για να μην υπάρχουν κενά.

• Στη δικαιότερη αντιμετώπιση των ακινήτων που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια εκτός σχεδίου.

Επί της ουσίας, από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων ή με την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της περιφέρειας.

Με την υπαγωγή τους στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *