Πρόσωπα που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στη νέα Βουλή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με θετικό ή με αρνητικό τρόπο, υπήρξαν πρόσωπα που ξεχώρισαν σε αυτή την πρώτη, εξάμηνης διάρκειας, λειτουργία του Κοινοβουλίου που ανέδειξαν οι εκλογές του Ιουλίου. Είτε με λόγια είτε με πράξεις ή παραλείψεις, παλαιοί κοινοβουλευτικοί ή νέα πρόσωπα στο πολιτικό σκηνικό «χρωμάτισαν» συνεδριάσεις και έδωσαν μια πρώτη γεύση του περιβάλλοντος εντός του οποίου θα κινηθεί η νέα πολιτική περίοδος.

Στην κορυφή, και από θεσμικής απόψεως, είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Κων. Τασούλας, με το ρεκόρ των ψήφων που έλαβε κατά την εκλογή του (283 επί 298 παρόντων εκείνη την ημέρα), έκανε αισθητή την παρουσία του, είτε με το γνωστό από το παρελθόν χιούμορ του είτε με μια ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση, με τον ομόλογό του του Κοινοβουλίου της Λιβύης, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, είτε και με το σχέδιό του για το πώς θέλει να μείνει στην Ιστορία η δική του θητεία:

«Καλούμαστε να συμβάλουμε ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας», ήταν από τις πρώτες του κουβέντες, αμέσως μετά την εκλογή του. Ως προς τα άλλα, δεν πέρασε χωρίς να προκαλέσει εντυπώσεις και χαμόγελα η χρήση χιούμορ κατά τη διαχείριση εκ μέρους του «δύσκολων» στιγμών. Μεταξύ άλλων; Υστερα από συνεχείς διακοπές ομιλίας του πρωθυπουργού από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά, όταν ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε και ήταν η σειρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανέλθει στο βήμα, ο κ. Τασούλας είπε από το προεδρείο: «Καλώ στο βήμα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, και για να ξεκουράσω λίγο την κυρία Βαγενά».

Για το θεσμικό των εμφανίσεών του, δεύτερο πρόσωπο που ξεχώρισε την ίδια περίοδο είναι ο κ. Γ. Γεραπετρίτης: «Είναι και δική μου ανησυχία πάντοτε το να μην επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς το οποίο θα είναι καθεστώς αμετροέπειας», έλεγε προ ημερών απαντώντας σε σχόλιο βουλευτή της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας, η έντονη παρουσία του οποίου στο πρώτο περί επιτελικού κράτους νομοσχέδιο και στην αναθεώρηση του Συντάγματος σχολιάστηκε αρκετά μεταξύ των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Το (γνωστό από το παρελθόν) θορυβώδες αποτύπωμά του άφησε τους πρώτους μήνες της νέας περιόδου ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης. Ειδικά με επίκεντρο την προανακριτική επιτροπή, καθώς αίτημα της πλειοψηφίας για εξαίρεσή του πυροδότησε εκρήξεις από πλευράς του. Οι φράσεις που του αποδόθηκαν, καθώς αρχικώς είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την πρόταση εξαίρεσης, «μόνο σηκωτούς θα μας βγάλουν» και «θα είμαστε εδώ. Τι θα κάνουν; Θα φέρουν τη φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν να είμαστε μέσα;», είναι ενδεικτικές.

Από τα νέα πρόσωπα της νέας Βουλής, η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου, του ΜέΡΑ25, σχολιάστηκε από τους παρατηρητές των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τις «συγκροτημένες και τεκμηριωμένες» τοποθετήσεις της σε σειρά κρίσιμων νομοθετημάτων. Ωστόσο δεν έμεινε ασχολίαστη και η επιλογή της, πριν από λίγο καιρό και κατά την ψηφοφορία για την ψήφο των αποδήμων, να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του κόμματός της για καταψήφιση, και να ψηφίσει «παρών». Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιλογή της αυτή προκάλεσε συγκυριακά σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία «λοξοκοιτάζει» προς το ΚΚΕ.

Αισθητή την παρουσία του έκανε και ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης με το απλησίαστο ρεκόρ ψήφων κατά την εκλογή του (290 θετικές, περισσότερες δηλαδή εκείνων που είχε συγκεντρώσει ο κ. Τασούλας). Και κατά την προηγούμενη περίοδο, όταν ήταν και πάλι εκ των αντιπροέδρων, ο κ. Κακλαμάνης διακρινόταν για την αυστηρότητά του έναντι όσων βουλευτών παραβίαζαν τον χρόνο που τους αναλογούσε για την αγόρευσή τους. Στην τρέχουσα περίοδο, η παρατήρησή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, όταν σε κάποια ομιλία του ο κ. Τασούλας είχε υπερβεί τον χρόνο που του αναλογούσε, συζητείται ακόμα στα «πηγαδάκια» νέων βουλευτών στο καφενείο της Βουλής. Είναι δε και ο πρώτος διευθύνων συνεδρίασης που έναντι «απείθαρχου» βουλευτή (Αλ. Τριανταφυλλίδης, ΣΥΡΙΖΑ), έπειτα από ανεπιτυχείς παρατηρήσεις να ολοκληρώσει την ομιλία του, ζήτησε από τις υπηρεσίες να πράξουν το αυτονόητο αλλά ουδέποτε εφαρμοσθέν μέτρο, δηλαδή να κλείσει το μικρόφωνο του ομιλητή.

Εκ των απειθάρχων ως προς τον χρόνο αποδείχθηκε και ο κ. Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) ο οποίος ως ένας εκ των αντιπροέδρων υποτίθεται πως έχει αυξημένες ευθύνες ως προς την τήρηση του Κανονισμού. Τρεις και τέσσερις φορές αναγκάστηκε να τον διακόψει ως προεδρεύων ο συνάδελφός του Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε εντόνως: «Σας παρακαλώ πολύ. Δεν κατάλαβα. Γιατί αυτή η πίεση στους εισηγητές και στους ειδικούς αγορητές; Ελεος, δηλαδή».

Απουσίες

Τέλος, στα αρνητικά ενός χώρου, που έχει αρνητικό φορτίο εξαιτίας του φαινομένου των «άδειων εδράνων» κατά το παρελθόν, είναι και κάποιες «απουσίες»: Α) Της «γαλάζιας» Κ.Ο. την ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό (είχαν ψηφίσει με το ηλεκτρονικό σύστημα και είχαν φύγει από τη Βουλή, αφήνοντας πίσω παρόντες τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο στα κυβερνητικά έδρανα και τον εισηγητή της Ν.Δ. μόνο στα βουλευτικά), Β) των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ωρα του Πρωθυπουργού (στις 2/11) και Γ) του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *