Πόνος στη μέση και πόνος στο χέρι – Πότε δείχνουν καρκίνο

4Ο πόνος στη μέση ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο λόγω της καθιστικής ζωής, ενώ ο πόνος στο χέρι είναι ένα σύμπτωμα που προκύπτει συχνά από το συχνό γράψιμο ή την πολύωρη χρήση υπολογιστή.

Σας πέρασε όμως ποτέ από το μυαλό ότι τα δύο αυτά συμπτώματα μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να υποδεικνύουν καρκίνο;

1. Πόνος στη μέση – καρκίνος στο πάγκρεας

Ο καρκίνος στο πάγκρεας θεωρείται «αθόρυβος δολοφόνος», καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με αρκετή καθυστέρηση. Το πάγκρεας παράγει οξέα απαραίτητα για την πέψη και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι, βαθιά στην κοιλιακή χώρα. Για το λόγο αυτό, ο εντοπισμός ενός καρκινικού όγκου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος. Όταν ο όγκος παρεμποδίζει την ομαλή απελευθέρωση των οξέων, αυτά συσσωρεύονται εντός του αδένα και τον διαβρώνουν. Ο επακόλουθος πόνος μπορεί να «ακτινοβολεί» χαμηλά στη μέση.

Ο πόνος στη μέση οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην υπερβολική καταπόνηση των μυών, όμως αποτελεί ένδειξη καρκίνου εάν δεν αντιμετωπίζεται με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και/ή συνοδεύεται από αποχρωματισμό της επιδερμίδας (υποκίτρινο χρώμα) και μεταβολές στο χρώμα των κοπράνων (πιο ανοιχτό από το συνηθισμένο).

2. Πόνος στο χέρι – καρκίνος του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα εκδηλώνεται τυπικά με τον επίμονο βήχα και τη δύσπνοια. Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό αλλά αναπάντεχο σύμπτωμα είναι και ο πόνος στο χέρι. Ο πόνος εμφανίζεται στην εσωτερική πλευρά του χεριού και σταδιακά επιδεινώνεται.

Όσο ο καρκίνος εξαπλώνεται εσωτερικά στον πνεύμονα, φράζει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί ερεθισμό τοπικά. Αρχικά, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στους ώμους ή την περιοχή του αυχένα και να «ακτινοβολεί» στη συνέχεια κατά μήκος του χεριού.

Σε αντίθεση με τον πόνο του χεριού που οφείλεται σε μυϊκή καταπόνηση, ο πόνος στο χέρι σε περίπτωση καρκίνου μοιάζει περισσότερο με τον πόνο της αρθρίτιδας ή τον πόνο που προκύπτει από συμπίεση νεύρου και δεν υποχωρεί όταν το χέρι τοποθετείται σε διαφορετική θέση/στάση.
onmed.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *