Πόσων χρονών πέθανε ο Μαθουσάλας; Τι λένε Βίβλος και ερευνητές

1Ο Μαθουσάλας είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος που αναφέρεται στην Εβραϊκή Βίβλο.

Σύμφωνα και με την παράδοση, ο Μαθουσάλας είχε πεθάνει σε ηλικία 969 ετών, 7 μέρες πριν τον Κατακλυσμό.

Σήμερα το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για κάθε πλάσμα που φτάνει σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με τον ραβίνο, Rashi, το διάστημα των 7 ημερών μεταξύ του θανάτου του Μαθουσάλας και του Κατακλυσμού, είναι το διάστημα το οποίο καθυστέρησε ο Θεός τον Κατακλυσμό ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του αγαπητού του Μαθουσάλα.

Ο Μαθουσάλας ήταν γιος του Ενώχ και παππούς του Νώε.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η μεγάλη ηλικία του Μαθουσάλας οφείλεται σε μια αρχαία παρατυπία που μετέτρεπε τους μήνες σε χρόνια.

Έτσι υποθέτουν ότι ο Μαθουσάλας είχε πεθάνει σε ηλικία 78.5 ετών.

Όμως, εάν ο ίδιος υπολογισμός γίνει στην ηλικία του πατέρα του, Ενώχ, αυτό θα σήμαινε ότι ο Ενώχ είχε γίνει πατέρας στην ηλικία των 5 χρονών, πράγμα που είναι αδύνατον, όπως αδύνατον είναι και άνθρωπος να έζησε 969 χρόνια.

Η όλη διήγηση πρόκειται καθαρά για μυθολογία.

Ερμηνείες περί της μακροζωίας του Μαθουσάλα

Η μοντέρνα επιστήμη βάζει το όριο της ανθρώπινης ζωής, στην καλύτερη περίπτωση, στα 150 χρόνια.

Ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Τζην Κάλμεντ που το 1997 πέθανε μετά από 122 χρόνια ζωής.

Αυτό οδήγησε σε πολλές θεωρίες για την εξήγηση της μακροβιότητας του Μαθουσάλα και άλλων Βιβλικών προσώπων. Κάποιες από αυτές τις θεωρίες φαίνονται παρακάτω:

Με την μετατροπή των αριθμών από τον αρχαίο Σουμερικό τρόπο αρίθμησης, τον οποίο χρησιμοποιούσε αρχικά η Γένεση, στον μετέπειτα τρόπο αρίθμησης έφερε προβλήματα στους μετατροπείς αλλοιώνοντας σημαντικά τους αριθμούς που αναφέρονται. Αν ισχύει αυτό ο Μαθουσάλας έζησε μόλις 85 χρόνια (φυσικά πάρα πολύ για τις συνθήκες της εποχής) και απέκτησε τον γιο του στα 17.

Μια άλλη θεωρία, περισσότερο αληθοφανής, υποστηρίζει την παρανόηση μεταξύ σεληνιακού (από πανσέληνο σε πανσέληνο) που ήταν αρχαιότερο ημερολόγιο και ηλιακού έτους. Αυτό θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο Μαθουσάλας έζησε μόνο 78 χρόνια και απέκτησε τον γιο του 15 ετών. Αυτή η θεωρία όμως οδηγεί σε περίεργα αποτελέσματα γιατί ο Ενώχ θα έπρεπε να αποκτήσει γιο στα 5 του χρόνια. Όχι όμως και τόσο περίεργο από την συχνά παρατηρούμενη ασυνέπεια μεταξύ των κειμένων της Βίβλου.

Κάποιοι μελετητές της Βίβλου υποστηρίζουν ότι η μείωση του ορίου ζωής οφείλεται στην απομάκρυνση του πνεύματος του Θεού από τους ανθρώπους όπως αναφέρεται στο χωρίο της Γένεσης 6:3.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι θεωρίες αυτές ξεκινούν από την παραδοχή ότι η βιβλική αναφορά στον Μαθουσάλα είναι πραγματική και όχι μύθος.

Πηγή: tribune

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *