Πότε είναι πιο πιθανό να σας «πιάσει» η μέση σας;

1Όλο και κάποια στιγμή στη ζωή σας θα σας έχει συμβεί, να ξυπνήσετε μια χαρά και χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση να αρχίσει να σας πονά η μέση σας. Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ποιο είναι εκείνο το χρονικό ορόσημο που είναι πιθανότερο να «ξεσπάσει» μια κρίση οσφυαλγίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Arthritis Care and Research, επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας «George» και την Ιατρική Σχολή του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μανουέλα Φερρέιρα, υποστηρίζει ότι ο πόνος στη μέση εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αίτια της οσφυαλγίας σε δείγμα 999 ασθενώγν, 18 ετών και άνω, που είχαν αποταθεί σε ειδικές κλινικές του Σίδνεϊ. Τους ρώτησαν τι είχαν κάνει τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες πριν την εκδήλωση του πόνου στη μέση.

Η διάσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια κάποια σωματικά κοπιαστικής εργασίας αύξανε στο 25πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στη μέση. Επίσης οι χειρωνακτικές εργασίες, με λάθος στάση σώματος, περιλαμβανομένης της άρσης άλλου ατόμου ή ζώου αύξανε τον κίνδυνο κατά έξι έως και οκτώ φορές.

Η συμμετοχή επίσης σε έντονη σωματική άσκηση αύξανε στο τριπλάσιο της πιθανότητες οσφυαλγίας, όπως επίσης και η σωματική κόπωση κατά τη διάρκεια μιας χειρωνακτικής δουλειάς.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, η πιθανότητα ενός 60χρονου να καταλήξει με πόνο στη μέση μετά από άρση φορτίου ήταν πέντε φορές μικρότερη από αυτή ενός 20χρονου. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ένας ηλικιωμένος κάνει με περισσότερη προσοχή κάποιες απαιτητικές σωματικές κινήσεις.

Τέλος, το σεξ ή η κατανάλωση αλκοόλ δεν φάνηκαν να σχετίζονται κατά κανέναν τρόπο με τον αναπάντεχο πόνο στη μέση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, το χρονικό διάστημα που ήταν πιθανότερη η εμφάνιση του πόνου στη μέση ήταν από τις 7 το πρωί έως και το μεσημέρι.

«Πάνω από το 40% των εξαρθρώσεων και των διαστρεμμάτων που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, συνέβησαν μεταξύ 8 και 11 το πρωί. Και δεν οδηγεί μόνο η μακροχρόνια επαναλαμβανόμενη σωματική πίεση στην εμφάνιση του πόνου στη μέση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνήθως, συσσωρεύεται υγρό στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, καθιστώντας την περιοχή της μέσης πιο επιρρεπή σε προβλήματα μόλις υποστεί κάποια πίεση», σημειώνει η Δρ Φερρέιρα.

Η μελέτη για πρώτη φορά αποδεικνύει ότι ακόμα και η σύντομη έκθεση σε μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τον κίνδυνο πόνου στη μέση.

Και αυτό που θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν σηκώνουμε βάρη. Ακόμα, μια κακή στάση του σώματος ή η στιγμιαία απόσπαση της προσοχής κατά την άρση ενός φορτίου μπορεί να πυροδοτήσει ένα σοβαρό επεισόδιο οσφυαλγίας.

Πηγη in gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *