Πώς να τρώτε καλύτερα ξοδεύοντας λιγότερα

Ποιος είπε ότι η σωστή διατροφή είναι και ακριβή; Χρόνια τώρα τα χαμηλού κόστους τρόφιμα συνδέονται με χαμηλής ποιότητας…
διατροφή χωρίς καμία διατροφική αξία. Επικρατεί η άποψη πως τα καλύτερα είναι και τα πιο ακριβά, όπως τα βιολογικά, άρα για να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η αλήθεια όμως είναι ότι λαμβάνοντας ποιοτικότερες θερμίδες, δε χρειάζεστε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που ωφελεί όχι μόνο το πορτοφόλι αλλά και τη σιλουέτα σας. Οι παρακάτω απλοί τρόποι, αν μπουν σε εφαρμογή, είναι ικανοί να μειώσουν το λογαριασμό του σούπερ μάρκετ και του μανάβικου δραστικά!

Συγκρίνετε συσκευασίες

Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και συγκρίνετε παρόμοια τρόφιμα. Συστατικά, θερμίδες και λοιπά διατροφικά στοιχεία, ποσότητα, τιμή. Αν πρόκειται για πανομοιότυπα τρόφιμα που το μόνο σχεδόν που διαφέρει είναι η μάρκα, επιλέξτε το φθηνότερο. Μόνη εξαίρεση αποτελούν κάποια βιολογικά για τα οποία αξίζει να πληρώσετε κάτι παραπάνω ακόμα κι αν αγοράσετε μικρότερη ποσότητα, αλλά πολλά κι από αυτά είναι αμφιλεγόμενα για το πόσο «αθώα» είναι. Κοινώς, μην ψωνίζετε τα πάντα βιολογικά, αλλά μόνο εκείνα που θεωρούνται περισσότερο επιβλαβή για τον οργανισμό αν τα προμηθευτείτε από συμβατικούς παραγωγούς.

Κόψτε ή περιορίστε δραστικά τα έτοιμα

Βιομηχανοποιημένα σνακ, έτοιμα μαγειρεμένα γεύματα και ροφήματα σας κοστίζουν σε χρήμα και θερμίδες. Συνήθως είναι γεμάτα τρανς λιπαρά, συντηρητικά, χώρια που πληρώνετε και τις συσκευασίες. Ακόμα και τα αθώα λαχανικά και φρούτα, αγοράστε τα χύμα με το κιλό και όχι συσκευασμένα και ήδη πλυμένα γιατί κοστίζουν ακριβότερα, εκτός αν δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με το πλύσιμο και την προετοιμασία τους- ίσως και να είναι η μοναδική εξαίρεση που θα κάνετε. Να θυμάστε πως ό,τι σας κάνει τη ζωή εύκολη, κοστίζει παραπάνω. Αρκεί να σκεφτείτε το τριμμένο τυρί που το αγοράζετε έτοιμο για τη μακαρονάδα σας!

Επενδύστε στα υγιεινά σνακ

Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτια, πίτες και τοστ φτιαγμένα από τα χεράκια σας με προσεγμένα υλικά, χύμα ξηροί καρποί, ακόμα και μπάρες δημητριακών αποτελούν άριστες επιλογές χαμηλότερου κόστους.

Μην αρνείστε προσφορές που πράγματι συμφέρουν

Αυτό ισχύει για τρόφιμα με μακρά ημερομηνία λήξης που δε χαλάνε εύκολα όταν ανοιχτούν. Αυτό συμφέρει, αν έχετε πολυμελή οικογένεια ή πρόκειται για πολυσυσκευασίες υγιεινών τροφίμων, όπως τα γιαούρτια, φρυγανιές, μπισκότα, κράκερ κλπ.

 

Ασχοληθείτε με την κουζίνα σας

Έχετε δοκιμάσει να ζυμώσετε το δικό σας ψωμί ή τις δικές μπάρες δημητριακών, ακόμα και τα δικά σας παξιμάδια ή να παρασκευάσετε μακαρόνια; Έχετε σκεφτεί ότι μπορείτε να αποξηράνετε φρούτα και ντομάτες, να φτιάξετε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ή να φτιάξετε το δικό σας γάλα αμυγδάλου; Ακόμα κι αν έχετε ένα μικρό μπαλκονάκι, μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά της αρεσκείας σας ή όσα καταναλώνετε συχνότερα, ώστε να μη χρειάζεται να τα αγοράζετε. Σίγουρα δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μαζί γιατί απαιτείται χρόνος, αλλά έστω και ένα από αυτά μπορεί να κάνει τη διαφορά, αφήστε που θα νιώσετε και τη χαρά της δημιουργίας.

Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή

Ωραίες και ενδιαφέρουσες οι διεθνείς κουζίνες, αλλά… κοστίζουν. Δε λέμε να μην ψωνίζετε υλικά για να μαγειρέψετε κινέζικο μια στο τόσο, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε πως αυτά τα υλικά κοστίζουν ακριβότερα κυρίως επειδή είναι εισαγόμενα και δεν τα βρίσκετε παντού. Εξάλλου, το μοντέλο της ελληνικής διατροφής φημίζεται ως το πιο υγιεινό από όλα.

Επωφεληθείτε από τις εβδομαδιαίες προσφορές

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πλέον βάζουν κάθε εβδομάδα προσφορές ακόμα και σε πολύ καλής ποιότητας προϊόντα που αξίζει να μην τις χάνετε. Παρακολουθήστε τις και οργανώστε τη λίστα σας ανάλογα για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Μη σνομπάρετε τη λαϊκή

Οπωσδήποτε είναι δύσκολο για πολλούς να επισκέπτονται τη λαϊκή της περιοχής τους, αφού τις ώρες εκείνες οι περισσότεροι εργάζονται. Παρόλα αυτά, δοκιμάστε το έστω μια φορά στο τόσο το πρωί πριν τη δουλειά, αφού νωρίς θα βρείτε καλύτερα προϊόντα σε σχέση με αυτά που μένουν όσο περνάει η ώρα. Αν μάλιστα καταφέρετε να το καθιερώσετε, θα βρείτε και κάποιον παραγωγό από τον οποίο αν ψωνίζετε συχνά, θα φροντίζει να σας προμηθεύει με τα καλύτερα. Αφήστε που θα εκπλαγείτε με τις τιμές που σίγουρα δε θα θυμίζουν μανάβικο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *