ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ, ΙΡΑΝ «ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ» ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΛΑΡΙΟ;

Iranian President Hassan Rouhani (L) shakes hands with his Russian counterpart Vladimir Putin at their meeting in Astrakan, on September 29, 2014 during the Caspian Sea Summit of Russia, Azerbaijan, Iran, Kazakhstan and Turkmenistan. During the summit Putin is set to hold bilateral talks with Rouhani, as world powers seek to seal a nuclear deal with Tehran.   AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEY NIKOLSKYALEXEY NIKOLSKY/AFP/Getty Images

To Ιράν κινείται προς τα εμπρός για να απαλλαγεί από το δολάριο των ΗΠΑ ως μέσο πληρωμής, επισημαίνει ο ανεξάρτητος ερευνητής Timothy Alexander Guzman, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει προφανώς πυροβόλησει τον εαυτό της στο πόδι της με την επιβολή κυρώσεων σε Μόσχα και Τεχεράνη αντίστοιχα.

Η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ βρίσκεται σε κίνδυνο: όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντικαταστήσουν το αμερικανικό νόμισμα, σημειώνει ο ανεξάρτητος ερευνητής και συγγραφέας Τίμοθι Alexander Guzman, δείχνοντας μια σειρά από ρωσο-ιρανικές συμφωνίες που έχουν σαν σκοπό τον τερματισμό αμοιβαίων διακανονισμών σε δολάριο των ΗΠΑ με ξένες χώρες.

«Τον περασμένο Μάρτιο, το Ιράν και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία κοινής επιτροπής, που θα επιβλέπει τις διατραπεζικές οικονομικές συναλλαγές των δύο χωρών ». Η θετική έκβαση των συμφωνιών ΄΄έχουν ως στόχο να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές κυρώσεις της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της, οι οποίες (σ.σ. κυρώσεις) χρησιμοποιούνται ως οικονομικό όπλο εναντίον των αντιπάλων τους», γράφει ο Guzman στο άρθρο του για το Silentcrownews.com.

Δεν είναι μυστικό ότι η ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το δολάριο ως όπλο στον οικονομικό πόλεμο που κάνει εναντίον αυτών των χωρών, οι οποίες απορρίπτουν να υποκύψουνυ στην πολιτική ελίτ της Ουάσιγκτον.

Τόσο ο Σαντάμ Χουσεΐν όσο και ο Μουαμάρ Καντάφι είχαν δηλώσει ανοικτά τη δέσμευσή τους να αντικαταστήσουν το δολάριο με το ευρώ και ενός «ενιαίου νομίσματος της Αφρικής», το οποίο θα υποστηρίζεται από το χρυσό, αντίστοιχα, για τις συναλλαγές του πετρελαίου και του εξωτερικού εμπορίου. Ως αποτέλεσμα και οι δύο ανατράπηκαν και δολοφονήθηκαν.

«Το Ιράκ, η Βενεζουέλα και η Λιβύη προσπάθησαν να μην χρησιμοποιούν το δολάριο για τις συναλλαγές του πετρελαίου, αλλά συνάντησαν την αντίσταση από την Ουάσιγκτον», τονίζει ο Guzman.

Επί του παρόντος, η Τεχεράνη ηγείται στη Μέση Ανατολή για την μη χρησιμοποίηση του δολαρίου με σκοπό να αντικατασταθεί με άλλα νομίσματα.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε πανικό.

«Το Ιράν είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος για την αλλαγή του καθεστώτος. Ωστόσο, με τη Ρωσία και την Κίνα στο προσκήνιο, φαίνεται ότι είναι απίθανο να συμβεί. Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν μείζονα εμπόδια για τους σχεδιαστές του πολέμου του Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ έχουν ελπίδες ότι το [Daesh] μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο χάος στην περιοχή επιτρέποντας του να στοχεύσει το Ιράν εντός των συνόρων του, αλλά αυτό θέλει μεγάλη προσπάθεια», όπως σημειώνει ο ερευνητής.

Εκτός από το Ιράν και τη Ρωσία, η Κίνα, αντικαθιστά το δολάριο ως νόμισμα στις συναλλαγές της με τη Ρωσία και άλλες χώρες, την ίδια στιγμή που το γουαν ενισχύεται ως εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα.

Καθώς οι περισσότερες χώρες προωθούν την απο-δολαριοποίηση, το δολάριο ΗΠΑ αντιμετωπίζει μείωση της συναλλαγματικής του αξίας. Και αυτό θα οδηγήσει σε ένα ασθενέστερο δολάριο.

Η αποδολαριοποίηση είναι μια προφανής αντίδραση εναντίον της πάγιας πολιτικής των ΗΠΑ που έχει σαν στόχο την καταπίεση των γεωπολιτικών της αντιπάλων. Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι με την επιβολή περιορισμών στο εμπόριο της Ρωσίας και του Ιράν.

«Η Ουάσιγκτον ξεκίνησε τον πόλεμο αυτό με τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και της Ρωσίας, επειδή δεν συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις της αυτοκρατορικής δύναμης. Τώρα το Ιράν και η Ρωσία θα το τελειώσουν με την μη χρησιμοποίηση του δολαρίου στις επιχειρηματικές τους συναλλαγές, καταλήγει ο Guzman.

 sputniknews.com

ithesis

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *