Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό ομόλογο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι των ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των τίτλων να υποχωρήσουν σε νέα ιστορικά επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 2,08% από 2,18% χθες και του 5ετους είχε υποχωρήσει στο 1,05% από 1,23%.

Η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων ενισχύεται από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη μετά την πρόταση ανάδειξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο οπότε λήγει η θητεία του Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με αναλυτές η επιλογή Λαγκάρντ προϊδεάζει τη συνέχιση της υφιστάμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η ίδια κατά το παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική είναι αναγκαία σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετες ομόλογο με 13 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,08% από 2,21% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,38% να διαμορφωθεί στο 2,46% από 2,57%.

Στην αγορά συναλλάγματος πιέσεις δέχεται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1277 δολ. από τα 1,1283 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητική για το ευρώ η μείωση της απόδοσης στη λήξη του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς στη Γερμανία σε νέο ιστορικά χαμηλό (-0,398%). Θετικά επηρέασε χθες το ευρώ δημοσίευμα, ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα υποστηρικτικής πολιτικής στη σύσκεψή της στις 25 Ιουλίου.


Η αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου συνεχίζεται.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν σήμερα σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ύστερα από την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιλέξουν τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ ως την επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια κίνηση που διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Λαγκάρντ θα διατηρήσει τη στάση υπέρ μιας χαλαρής πολιτικής του σημερινού επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Εάν η επιλογή της εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Λαγκάρντ θα διαδεχθεί τον Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό δεν το αναμέναμε, ιδιαίτερα αφού η ίδια αρνήθηκε σθεναρά ότι ήταν υποψήφια πέρυσι», δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, αναλυτής στην Pictet Wealth Management. «Θα προσφέρει μια συνέχεια ύστερα από τον Ντράγκι, έναν σημαντικό κινητήριο παράγοντα για τις αγορές. Ο τρόπος αντίδρασης της ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά υπό την προεδρία της Λαγκάρντ».

Οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων στο μπλοκ κατέγραψαν πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, με αυτές των τίτλων σε Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίδραση στις αγορές αντανακλά και την ανακούφιση που οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν επιλέξει έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής, όπως τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν, για να ηγηθεί της ΕΚΤ.

Ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, που αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει και πάλι τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πριν τα τέλη του έτους, δήλωσε ότι ο κίνδυνος σε αυτή την πρόβλεψη ήταν η πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ντράγκι ένας αξιωματούχος που θεωρείται ‘γεράκι’.

«Ως εκ τούτου, το βασικό θέμα για τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η ίδια δεν είναι ο Γενς Βάιντμαν», δήλωσε.
Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο χαμηλό 14 μηνών στο 1,76%. Η Ιταλία θεωρείται ότι επωφελείται ιδιαίτερα από μια περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και η αγορά ομολόγων της καταγράφει υπεραπόδοση τις τελευταίες ημέρες καθώς τα σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ τροφοδοτούν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και πιθανόν έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *