Σε πέντε χρόνια μπορεί να εξαφανιστούν οι ρινόκεροι

1Η προστατευόμενη περιοχή Selous Game Reserve στην Τανζανία καλύπτει μια έκταση 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές προστασίας της Αφρικής, χάρη στο μεγάλο πληθυσμό ελεφάντων και άλλων μεγαλόσωμων ζώων που ζουν εντός αυτής.

Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph μπήκε στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο που βρίσκονται υπό απειλή.

Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας έχει σημειωθεί δραματική μείωση στους πληθυσμούς των ελεφάντων και των ρινόκερων, των οποίων οι αριθμοί έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 90% από το 1982, όταν η περιοχή αυτή εντάχθηκε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η έκταση της λαθροθηρίας σε όλη την υποσαχάρια Αφρική έχει φτάσει πλέον στο σημείο που το εμπόριο ελεφαντόδοντου είναι απλά μη βιώσιμο και οι ελέφαντες θα μπορούσαν να φτάσουν κοντά στην εξαφάνιση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Born Free Foundation (BBF), την περασμένη χρονιά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23.000 ελέφαντες.

«Ένας ελέφαντας “παρέχει” 10 κιλά ελεφαντόδοντου με την τιμή στην αγορά να κυμαίνεται κοντά στις 30.000 δολάρια» ανέφερε ο Will Travers από το BBF προσθέτοντας ότι «δεν είναι να απορεί κανείς που οι λαθροθήρες χαρακτηρίζουν τους ελέφαντες ως “κινητές τράπεζες”».

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους ρινόκερους, όπου η τιμή για τα κέρατά τους μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το βάρος τους σε χρυσό στην Άπω Ανατολή.

Στην Αφρική ζει το 83% περίπου των ρινόκερων όλου του κόσμου. Την περασμένη χρονιά σκοτώθηκαν 1.004 ρινόκεροι στη Νότια Αφρική, ενώ ο αριθμός φέτος αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, προσθέτει το δημοσίευμα.

Αν οι δολοφονίες των ζώων αυτών συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, οι οικολόγοι εκφράζουν φόβους ότι οι θάνατοι ρινόκερων θα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις μέχρι το 2018, κάνοντας την απειλή της εξαφάνισης σχεδόν βεβαιότητα στο κοντινό μέλλον.

Η παρούσα κρίση με την έκταση που έχει λάβει η λαθροθηρία ξεκίνησε στην Κεντρική Αφρική πριν από περίπου μια δεκαετία. Τώρα έχει φτάσει στην Ανατολική Αφρική, όπου κατά το 2009-2013 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 25.000 ελέφαντες στο οικοσύστημα Selous της Τανζανίας (το 66% του πληθυσμού που ζει στην προστατευόμενη περιοχή).

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας μάχης για την Αφρική. Αυτή τη στιγμή χάνουμε ένα ρινόκερο κάθε επτά ώρες και πέντε ελέφαντες κάθε μία ώρα. Αν η λαθροθηρία συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, ο πληθυσμός των ρινόκερων θα έχει αφανιστεί μέσα σε πέντε χρόνια» δήλωσε ο διακεκριμένος φωτογράφος και οικολόγος Dereck Joubert.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *