Σκηνικό έντασης διαρκείας από την Αγκυρα

Χθες, ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα υπερδραστηριότητας από πλευράς Αγκυρας, καθώς οι παραβιάσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα παραμονής των Χριστουγέννων, όταν τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη διατήρηση της πίεσης σε όλα τα μέτωπα, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο, επιλέγει η Αγκυρα, η οποία το τριήμερο των Χριστουγέννων προχώρησε σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Μόνο χθες τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν είκοσι υπερπτήσεις κατά κύματα, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο Αιγαίο, σε μια κίνηση που δεν έχει επαναληφθεί με τέτοια ένταση κατά τη διάρκεια εορταστικής περιόδου.

Οι υπερπτήσεις ξεκίνησαν στις 10.56 π.μ., όταν ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Παναγιά και στις Οινούσσες στα 17.000 και 19.000 πόδια αντίστοιχα. Στις 11.25 το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών προχώρησε σε υπερπτήση στις Οινούσσες στα 33.000 πόδια, ενώ ακολούθησε νέα παραβίαση στις 12.47 με νέα υπερπτήση από τα δύο τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά σε ακόμη χαμηλότερο ύψος, στα 21.000 πόδια. Η τουρκική προκλητικότητα δεν σταμάτησε εκεί, καθώς στις 13.31 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια, ενώ τρία λεπτά μετά, δύο τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 11.000 ποδών. Το μπαράζ παραβιάσεων συνεχίστηκε στις 15.00, 15.04 και 15.05 όταν και πάλι ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε νέες πτήσεις άνωθεν των Οινουσσών και της Παναγιάς στα 30.000 πόδια, ενώ στις 16.20, 16.21 και 16.23 πραγματοποιήθηκε υπερπτήση στους Λειψούς, Αρκιούς και Αγρελούσα, όλες στα 18.000 πόδια. Οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν και στις 16.41 με πτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στα 28.000 πόδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική». Αυτή, όπως ειπώθηκε, ήταν η τρίτη σερί ημέρα υπερδραστηριότητας από πλευράς Αγκυρας, καθώς οι παραβιάσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, όταν τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε μπαράζ υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ στην περιοχή περιόδευε ο υφυπουργός Αμυνας Αλκβιάδης Στεφανής. Παραβιάσεις υπήρξαν και ανήμερα τα Χριστούγεννα από έξι F-16.

Η Αθήνα σε αυτή την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας απαντά με την ενίσχυση των διπλωματικών επαφών σε όλα τα επίπεδα. Οπως είναι γνωστό, στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό East Med, ενώ θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Μήνυμα Μιλτ. Βαρβιτσιώτη

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Τουρκία έστελνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν εφησυχάζει και είναι σε εγρήγορση». Με αφορμή το σχέδιο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως ο Τούρκος πρόεδρος «παίζει με τη φωτιά». «Οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτόν τον νεοοθωμανικό επεκτατισμό είναι σφοδρές και έρχονται από όλα τα μήκη και πλάτη. Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και προκαλεί αντιδράσεις, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλους τους παίκτες του διεθνούς συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος σημείωσε πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή με μεγάλο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον και στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας, εκτιμώντας πως «όταν η Τουρκία παύσει πλέον να απειλεί μόνο την Ελλάδα, αν αυτό αναδειχθεί σωστά, μπορεί να είναι από τα μεγαλύτερα λάθη της που θα οδηγήσουν σε εξελίξεις θετικότερες για εμάς».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *