Σταθερά υψηλοί οι τόνοι από την Αγκυρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τις πάγιες τουρκικές απόψεις περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη επανέφερε και χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι. Οι δηλώσεις του κ. Ακσόι δεν αποτελούν καινοφανή άποψη, ως εκ τούτου δεν σχολιάστηκαν επισήμως από την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί όσα συμβαίνουν συνολικά στη γειτονική χώρα. Σε ακόμη εντονότερο ύφος, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλαμίντ Γκιουλ επανέφερε στην επιφάνεια την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα. «Θέλουμε την έκδοση των τρομοκρατών, η οποία απαιτείται από τον τουρκικό δικαστικό μηχανισμό», δήλωσε ο κ. Γκιουλ σε δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρώτησαν αν η Ελλάδα προσπαθεί κρυφά να μεταφέρει τους οκτώ σε τρίτες χώρες. «Θα κυνηγήσουμε το θέμα μέχρι τέλους ως Τουρκική Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ. Υπενθυμίζεται ότι την καταδίκη των οκτώ σε φυλάκιση τρις ισόβια ζήτησε, πριν από περίπου ένα μήνα, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα, ο κ. Ακσόι ζητούσε από την Αθήνα την «προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», ενώ, επιπροσθέτως, επισήμανε την αποφασιστικότητα της Αγκυρας στη διεκδίκηση της επιστροφής «όσων συνδέονται με την οργάνωση FETO». Το ζήτημα της έκδοσης των γκιουλενιστών που ζουν εκτός Τουρκίας βρίσκεται παγίως στην κορυφή της ατζέντας της Αγκυρας έναντι όλων των διεθνών συνομιλητών της. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές την επιστροφή των γκιουλενιστών που ζουν, σύμφωνα με την Αγκυρα, στα Σκόπια ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο κ. Τσαβούσογλου άφησε αιχμές προς τον ομόλογό του, λέγοντας ότι «υπάρχουν άτομα των οποίων την έκδοση έχουμε ζητήσει από τη Μακεδονία. Σήμερα μία ακόμη φορά έδωσα τη λίστα αυτών των ατόμων στον φίλο μου Νίκολα».

Επιπλέον, ο κ. Ακσόι αναφέρθηκε χθες και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι, δίχως να ληφθεί υπ’ όψιν η υπάρχουσα πραγματικότητα στο νησί, είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει λύση. Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για το Κυπριακό μπορεί να περιγραφούν μάλλον έως και τυπικές, ανάμεσα στην Αγκυρα και στα Κατεχόμενα καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες αρκετά έντονη κινητικότητα. Χθες το μεσημέρι καταγράφηκαν και στο Αιγαίο δύο υπερπτήσεις. Η πρώτη στις 12.03, όταν δύο τουρκικά F-16 πέταξαν στα 20.000 πόδια άνωθεν του Κουνελονησίου (νοτίως Αγαθονησίου). Η συγκεκριμένη υπερπτήση κατέληξε και σε εικονική αερομαχία με ελληνικά μαχητικά. Και η δεύτερη υπερπτήση καταγράφηκε στις 12.43, όταν δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 18.000 πόδια άνωθεν του Φαρμακονησίου. Συνολικά, τα τουρκικά μαχητικά έκαναν 20 παραβιάσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες από τη Μόσχα και την Αθήνα μεταδόθηκε σαφές μήνυμα για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια και δη μετά την ανταλλαγή ανακοινώσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών πριν από λίγες ημέρες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, ότι και οι δύο συμφώνησαν ότι Αθήνα και Μόσχα είναι προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και πως δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών. Ο κ. Γκρούσκο ανέφερε ότι οι απόψεις των δύο χωρών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ταυτίζονται σχεδόν ολοκληρωτικά. Και υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην περιοχή δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αρένα πολιτικών αντιπαραθέσεων.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *