Σταμάτης Κραουνάκης «Τη Ρουβοσύνη μην την κλαις»

Ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς ερμηνεύει μέρος από το έργο του Οδυσσέα Ελύτη "Άξιον Εστί", σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, στη συναυλία για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη γέννηση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, Σάββατο 2 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Εν μέσω διαδικτυακών αντιπαραθέσεων μεταξύ των επικριτών και των υπερασπιστών του Σάκη Ρουβά πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης η πολυσυζητημένη συναυλία για τον εορτασμό των 90 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ποπ σταρ από την Κέρκυρα ερμήνευσε πέντε συνθέσεις από το «Αξιον Εστί» κάνοντας κατά γενική ομολογία αξιοπρεπή εμφάνιση και εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα. Ο ίδιος, σεμνός -και συνάμα αμήχανος κοιτάζοντας συνεχώς το αναλόγιο, κάτι που έκανε πολλούς να σχολιάσουνπως δεν ήξερε τα λόγια-, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Και πάλι όμως δεν κατάφερε να τους πείσει όλους…

Η κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης θύμιζε προχθές μια τεράστια εμποροπανήγυρη, με την τσίκνα από τα σουβλάκια να πλανάται στον αέρα και τους πλανόδιους μικροπωλητές να έχουν κατακλύσει τον χώρο. Ακόμη κι αν αυτό δεν ταίριαζε ως εικόνα με τη σημασία του έργου του «Αξιον εστί», ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να ακούσει τον καλλιτέχνη ξεπέρασε, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τα 15.000 άτομα, αφού η είσοδος ήταν ελεύθερη. Ωστόσο οι online κόντρες σχετικά με την επιλογή του Ρουβά για τον συγκεκριμένο ρόλο συνεχίστηκαν και μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Στο facebook

«Τη Ρουβοσύνη μην την κλαις» σχολίασε την επόμενη μέρα ο Σταμάτης Κραουνάκης στη σελίδα του στο facebook, παραφράζοντας έτσι τους στίχους από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Λίγες ώρες αργότερα πάντως, άγνωστο γιατί, το σχόλιο του συνθέτη εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τη σελίδα του. Επικριτική απέναντι στον Ρουβά μέσω διαδικτύου υπήρξε και η Ρένα Κουμιώτη, η οποία νομίζοντας (εσφαλμένα!) ότι ο σταρ της ποπ σκηνής δεν ανέφερε το όνομα του Οδυσσέα Ελύτη στις δηλώσεις του, τον κατηγόρησε ότι μάλλον πήρε πολύ ανοιχτά αυτή τη στροφή στην καριέρα του, με αποτέλεσμα να… ζαλιστεί! «Μάθε να είσαι σεμνός και όχι κατευθυνόμενα ψευδοσεμνός» τον συμβούλευσε δημόσια η τραγουδίστρια.

Φυσικά δεν έλειψαν οι διαδικτυακοί «μάρτυρες υπεράσπισης» του Σάκη. Πρώτος και καλύτερος, ο Νίκος Μαστοράκης, που έσπευσε να τον αποθεώσει γράφοντας ότι «αποστόμωσε όλους τους δήθεν που έχουν αποφασίσει να γίνουν θεματοφύλακες των ιερών και όσιων της μούχλας».

Η γενέθλια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 21.00. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, από θερμόαιμες fans του Σάκη μέχρι θαυμαστές του Μίκη Θεοδωράκη μεγαλύτερης ηλικίας, που περίμεναν με επιφύλαξη να ακούσουν πρώτη φορά το «Αξιον Εστί» από έναν ποπ τραγουδιστή, είχαν συγκεντρωθεί εκεί αρκετά νωρίτερα προκειμένου να πιάσουν καλή θέση. Εκτός από τον Σάκη στη συναυλία πήραν μέρος ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης και ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε τον ρόλο του αφηγητή. Επίσης συμμετείχαν η χορωδία ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ σε μουσική διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα και η Orchestra Mobile σε μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.

Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν τον Σάκη εν δράσει ήταν φυσικά η σύντροφός του Κάτια Ζυγούλη, η κόρη τους Αναστασία, οι γονείς της Ζυγούλη και η παρουσιάστρια Μαρία Μπεκατώρου.

Το διαδικτυακό «ευχαριστώ» από τον Σάκη

Μετά το τέλος της συναυλίας ο Σάκης ανάρτησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία συνοδευόμενη από ένα μήνυμα, στο οποίο ευχαριστούσε όλους όσοι βρέθηκαν εκεί και τον στήριξαν. «Σήμερα βίωσα μια κορυφαία στιγμή στην καλλιτεχνική μου πορεία! Ευχαριστώ πολύ τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που ήρθε στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης και μας στήριξε με την παρουσία του. Είμαι συγκινημένος με την αποδοχή και ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να ερμηνεύσω το “Αξιον Εστί”!

»Μόνο ταπεινός μπορεί να είναι κανείς μπροστά στο μεγαλειώδες μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη! Γιορτάζουμε τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, που η αθάνατη μουσική του είναι ένα οικουμενικό σύμβολο της συλλογικής μνήμης του Ελληνισμού! Η σημερινή συναυλία είναι ένα δώρο εκείνου προς εμάς. Τον ευχαριστώ! Ευχαριστώ επίσης και τον κόσμο για την ανταπόκρισή του, τον Δήμο της Νέας Σμύρνης, τον Βαγγέλη Χατζατουριάν και τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη…»

Ο χαιρετισμός του μεγάλου συνθέτη

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν βρέθηκε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο θέλησε να εκφράσει τη συγκίνηση και τη χαρά του για την εκδήλωση προς τιμήν του τόσο ως συνθέτης όσο και ως δημότης της εν λόγω συνοικίας. «Η σύνθεση του “Αξιον Εστί” έγινε εδώ, στη Νέα Σμύρνη, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 39, ανάμεσα στα 1961 και 1963. Χρειάστηκαν 52 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει από εκείνον τον απλό δρόμο στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Θεωρώ ότι με τα στάνταρ της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μουσική, είναι απολύτως ικανοποιητικό το χρονικό διάστημα» διαμήνυσε στο συγκεντρωμένο πλήθος ο 90χρονος συνθέτης μέσα από τον χαιρετισμό του που διάβασε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης Βαγγέλη Χατζατουριάν, ο οποίος είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, και όλους όσοι συνέπραξαν σ’ αυτήν τη βραδιά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Σάκη Ρουβά.

Αντιεξουσιαστές και λιποθυμίες

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανησύχησαν βλέποντας λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας ομάδα αντιεξουσιαστών να προσεγγίζει τον χώρο της εκδήλωσης. Η εμφάνισή έκανε τις αστυνομικές δυνάμεις να τεθούν σε επιφυλακή.

Ωστόσο τα περίπου 40 άτομα που φορούσαν κράνη απλώς πέταξαν προκηρύξεις προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη και αποχώρησαν δίχως να σημειωθούν επεισόδια. Κατά τα άλλα, η βραδιά κύλησε χωρίς παρατράγουδα.

Μεμονωμένο περιστατικό η περίπτωση μιας κυρίας γύρω στα 60, η οποία ανέβηκε κάποια στιγμή στο stage με τις κονσόλες ήχου λέγοντας ότι νιώθει δυσφορία και ζαλάδα, και ζήτησε έναν γιατρό. Το νοσηλευτικό προσωπικό εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού έσπευσε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *