Σταματά τον εποικισμό της Γάζας το Ισραήλ

GAZASTRIPLargeΥπό τις έντονες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, κυρίως όμως της Ουάσινγκτον, το Ισραήλ υπαναχωρεί από το σχέδιό του για επέκταση του εποικισμού με 24 χιλιάδες νέες κατοικίες σε Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε τον υπουργό Στέγασης να «επανεξετάσει» το σχέδιο, το οποίο θα.. έριχνε δυναμίτη στις ήδη τελματωμένες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους. Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι η επέκταση του σχεδίου προκάλεσε «περιττή ένταση» στη διεθνή κοινότητα, η οποία, όπως σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, απειλούσε την εκστρατεία του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα για άτεγκτη στάση απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η υπαναχώρηση του Τελ Αβίβ έγινε μετά την αντίδραση των ΗΠΑ στην απόφαση για εκτεταμένη ανέγερση κατοικιών στις δύο περιοχές. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε αιφνιδιασμένη κι έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι είχαν διαμηνύσει πως, εφαρμογή του σχεδίου θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση.

Αξίζει να σημεωθεί ότι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από επιμονή της Ουάσινγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επενδύσει σημαντικά στις συνομιλίες, κατά τις οποίες όμως το πρόγραμμα εποικισμού έχει αποδειχθεί το βασικότερο εμπόδιο.

(defencenet)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *