Στελέχωση του ΕΣΥ ζητούν οι εργαζόμενοι

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής πρώτης συνάντησης των εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 45.000, ενώ μόνο στα 10 χρόνια της κρίσης το προσωπικό μειώθηκε κατά 25.000. Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία υπηρετούν 12.000 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα πρόσφατα παραδείγματα του νοσοκομείου της Λήμνου, της Αρτας, ή της Σάμου καταδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία από την απουσία προσωπικού. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το νοσοκομείο της Ρόδου, η Παιδιατρική Κλινική του οποίου –όπως αναφέρει σε επείγουσα επιστολή της στον υπ. Υγείας η Ενωση Γιατρών των νοσοκομείων– καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Αυγούστου (εφημερίες, νοσηλεία, εξωτερικά ιατρεία) με μόλις δύο ειδικευμένους γιατρούς.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε την άμεση απομάκρυνση διοικητών των νοσοκομείων που προκάλεσαν τους εργαζομένους με τη συμπεριφορά τους (είτε με λεκτικές επιθέσεις είτε με παράνομες καθαιρέσεις προϊσταμένων τμημάτων) και την αντικατάστασή τους –τουλάχιστον μέχρι να επιλεγούν νέοι– με τους διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι που αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις και αναφέρθηκαν στην ανάγκη αύξησης των δημόσιων δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (δηλαδή στο 7,5% από 5,2% του ΑΕΠ που είναι σήμερα). Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία ακριβού εξοπλισμού όπως αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι εντός μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Ο υπ. Υγείας σημείωσε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ., διευκρίνισε ωστόσο ότι πρώτα θα επιχειρηθεί η στελέχωση των δομών ώστε τα υφιστάμενα μηχανήματα να μπορούν να δουλεύουν και σε διπλή βάρδια και μετά, εφόσον δεν καλύπτονται οι ανάγκες, θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ηγεσία του υπ. Υγείας συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, και οι οποίοι έθεσαν αίτημα επαναφοράς του παλιού συστήματος κάλυψης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με συμβεβλημένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους.

Οπως ανέφερε η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «η αιφνίδια καταγγελία των συμβάσεων περίπου 2.000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων από τον ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο του 2018 δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες και τεράστιες ουρές στα νοσοκομεία αποστερώντας τους περίπου 1,5 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις». Η Ενωση ζητεί την επαναφορά των συμβάσεων των 200 δωρεάν επισκέψεων ασφαλισμένων μηνιαίως με τους γιατρούς αυτούς, «ως μία πρώτη κίνηση εξομάλυνσης της λειτουργίας της ΠΦΥ με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *