Συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τα γκρίζα σύννεφα για την παγκόσμια οικονομία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ

Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Αναμένουμε πως η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Μια αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων ξεδιπλώνεται εδώ και ένα 12μηνο στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή η νοητή αλυσίδα ξεκινά από τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά δεν καταλήγει μόνον εκεί. Για να αποκλιμακωθούν όλες αυτές οι εντάσεις, θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όχι μόνο στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και στην κινεζική οικονομία, στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και στο Brexit.

Από τις 17 Ιανουαρίου, οπότε δόθηκε στη δημοσιότητα η τελευταία ανασκόπησή μας για την παγκόσμια οικονομία, τα στοιχεία για τις οικονομίες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ ήταν χειρότερα απ’ ό,τι αναμένονταν. Ενισχύονται, κατά συνέπεια, οι φόβοι μας πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ενισχύονται, όμως, παράλληλα οι πιθανότητες για τη βελτίωση του τοπίου την άνοιξη και το καλοκαίρι χάρις στη θετική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που υπερίσχυσε των αρνητικών ειδήσεων για το Brexit.

Από το φθινόπωρο του 2018 έχουν υπάρξει τέσσερις βασικοί παράγοντες, που έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση της ανάπτυξης σε Ευρώπη, τμήματα της Ασίας και στις ΗΠΑ.

1. Από τον Μάρτιο του 2018 μια σειρά ειδήσεων, που δεν αφορούν μόνο τον μεταποιητικό κλάδο, έχει πλήξει την Ευρωζώνη και άλλες οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές. Αν και η ζήτηση παρέμεινε σταθερή μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2018, μετά άρχισε να εξασθενεί. Η προσωρινή αλλά ισχυρή άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνέδραμε στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο του 2018.

2. Μεγάλο πλήγμα σημειώθηκε στο οικονομικό κλίμα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιόρισαν δαπάνες και επενδύσεις, αντίστοιχα.

3. Προς τα τέλη του 2018, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που έχει προκληθεί από τα διαρθρωτικά προβλήματα, επιδεινώθηκε από τον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ.

4. Η αμερικανική οικονομία, που κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της στο μεγαλύτερο μέρος του 2018, άρχισε να δέχεται πιέσεις προς τα τέλη του περυσινού έτους. Ενας από τους λόγους είναι πως αρχίζει να φθίνει η θετική επίδραση της φορολογικής μεταρρύθμισης που έθεσε σε εφαρμογή ο Λευκός Οίκος ένα χρόνο πριν. Οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν, επίσης, από την 35ήμερη αναστολή των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.

Μέσα στους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διέξοδο σε κάποια προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Πρώτον, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας προχωρούν και, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2020, ίσως, να είναι πολύ πιθανό να μην επιλέξει ο Αμερικανός πρόεδρος την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο.

Δεύτερον, η Κίνα συνεχίζει τις προσπάθειες για την τόνωση της ζήτησης στην οικονομία της, η οποία όμως ανταποκρίνεται λιγότερο σε σχέση με αντίστοιχα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί το 2015. Τρίτον, οι κεντρικές τράπεζες συνειδητοποίησαν τους κινδύνους και φαίνονται διατεθειμένες να μην προχωρήσουν στις δρομολογημένες αυξήσεις του κόστους δανεισμού. Τέταρτον, οι κίνδυνοι ενός σκληρού Brexit έχουν αυξηθεί, αλλά πιθανολογούμε πως τελικά θα αποφευχθεί είτε με μια συμφωνία είτε με νέο δημοψήφισμα. Οι κίνδυνοι είναι μέρος της ζωής. Διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία παρά τα γκρίζα σύννεφα που επισκιάζουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης, της Κίνας και άλλων οικονομιών της Ασίας.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *