Συμφωνία ΥΠΑΝ – τρόικας για χρέη μικρών επιχειρήσεων

trapeza048-thumb-largeΤη συμφωνία επί της αρχής με την τρόικα στο σχέδιο για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο παρουσίασε η «Καθημερινή», επιβεβαίωσε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. «Εχουμε συμφωνία επί του αρχικού κειμένου εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι τη συνάντηση του Παρισιού δεν απασχόλησε το θέμα της παράτασης για πλειστηριασμούς ακινήτων. Χθες, πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου «παγώματος» των πλειστηριασμών, απάντησε: «Τα “κόκκινα δάνεια” των νοικοκυριών θα τα αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά, μόλις τελειώσουμε με τα επιχειρηματικά».

Σε ό,τι αφορά την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει στην τρόικα πρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι το σχέδιο θα καλύπτει το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών. Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με δόσεις που φθάνουν έως και τους 120 μήνες και αντίστοιχη ρύθμιση για το τυχόν υπόλοιπο των προσαυξήσεων που δεν έχει διαγραφεί, καταβολή των οφειλών προς τους εργαζομένους σε 12 μήνες, αλλά και φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ουσιαστικά τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Πρόκειται για ρύθμιση που δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι στη συμφωνία. Για την εξυγίανση της επιχείρησης, η πρόταση αφήνει τη δικαιοδοσία που θα κρίνει τη βιωσιμότητά της στις τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία με τις διοικήσεις μπορούν να επιστρατεύσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως «κούρεμα» οφειλών, κεφαλαιοποίηση χρεών και ρύθμιση του δανείου, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη δυνατότητα διαγραφής οφειλών από προσαυξήσεις προς το Δημόσιο, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Ο ρόλος των δικαστηρίων περιορίζεται στην έγκριση της συμφωνίας των μερών, η οποία μπορεί να προβλέπει διαγραφή των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς σε άτοκες μηνιαίες δόσεις και περίοδο αποπληρωμής έως 10 έτη και εξόφληση των οφειλών σε εργαζομένους σε 12 μήνες.

πηγη http://www.kathimerini.gr/

Έντυπη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *